Του Κωστή Πλάντζου

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από την Πέμπτη 20 Ιουνίου  η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν υπό προϋποθέσεις μέχρι και 100 δόσεις, για τα χρέη που είχαν αφήσει απλήρωτα έως 31/12/2012. Ειδικά όμως για τα 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ, η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της διεύθυνσης www.gsis.gr.

Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τις 18 Ιουλίου αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά στις κατά τόπους εφορίες και τελωνεία, εκτός αν πρόκειται για οφειλές που ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ οπότε αρμόδια υπηρεσία είναι Επιχειρησιαική Μονάδα Είσπραξης. Από τις 19 Ιουλίου και μετά η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στις εφορίες.

Από τη ρύθμιση για «παλαιά» χρέη με 48 ή έως και 100 δόσεις εξαιρούνται:

(i) οι οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών ή τμηματικής καταβολής, η όποια απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013.
(ii) όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί καταυτόν ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Στη ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνονται επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές από 01.01.2013 με τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη δόση έως 31.12.2012.

Εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31.12.2012 μη ρυθμισμένες, υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των παλαιοτέρων διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών.

Εντάσσονται όμως και χρέη σε ρύθμιση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εφόσον:

– δεν υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31.12.2012
– επιλέγεται πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων με το μεγαλύτερο αριθμό των εναπομενουσών δόσεων των υπαγομένων ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει τις 48 δόσεις και η αποπληρωμή ολοκληρώνεται έως την 30η Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των προηγούμενων διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών.

Στην περίπτωση που στην διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι οροί τηρούνται, συμπεριλαμβάνονται και οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας», αυτές συνεχίζουν να ακολουθούν τους όρους της παλιάς ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών.

Όσοι οφειλέτες του Δημοσίου επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.  Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης έως 48 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31.07.2013.

Για υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτούνται τα εξής:

–              Αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης . Κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, επενδύσεις συμμετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε είδους απαιτήσεις και υποχρεώσεις του οφειλέτη.
–              Να προκύπτει αδυναμία πληρωμής του συνόλου της οφειλής αλλά ταυτόχρονα δυνατότητα τήρησης του διακανονισμού.
–              Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
–              Ο οφειλέτης να είναι ενήμερος για οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.