Έρχονται ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας, με τροποποιητική  υπουργική απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην τετρασέλιδη υπουργική απόφαση, ενώ αναμένεται η τελική συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να λάβει την τελική μορφή της.
Η προωθούμενη ρύθμιση επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων δηλαδή να είναι περίπου 15% με 20%.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων, ώστε με τις προωθούμενες αλλαγές, το εφάπαξ του Δημοσίου να ανέρχεται γύρω στις 24.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης η καταβολή του βοηθήματος  έχει “παγώσει”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεγάλοι ωφελημένοι αναμένεται να είναι οι απόστρατοι, καθώς, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να κερδίσουν αύξηση στο εφάπαξ της τάξης του 13% που σε απόλυτα νούμερα κυμαίνεται από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας. Κερδισμένοι, όμως, εκτός απροόπτου, θα είναι και όσοι αποχωρήσουν μελλοντικά . Στον αντίποδα, οι χαμένοι είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς οι αποχωρούντες από την Εθνική λαμβάνουν μειωμένο εφάπαξ κατά 35%, ενώ τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει το θέμα του εφάπαξ  των εργαζομένων της Εμπορικής που ζητούν την ανατροπή της απόφασης για “κούρεμα” του χορηγούμενου βοηθήματος κατά 30% (απώλειες κατά μ.ο. στις 20.000 ευρώ).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο είναι τα βασικά σημεία των αλλαγών που προβλέπει η  απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση:

α) Το ύψος του εφάπαξ θα γίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου την επόμενη 15ετία, έτσι ώστε να περιοριστούν οι περικοπές στο βοήθημα, καθώς αν λαμβάνονταν υπόψη μόνο τα στοιχεία ενός έτους, το βοήθημα θα έπεφτε στις 4.000 ευρώ.

β) θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη γίνουν μεγάλες περικοπές σε όσους ασφαλισμένους περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ έως και δύο χρόνια. Έτσι, θα υπάρξει εξαίρεση από περικοπή για τους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Ιούλιο ή ενδεχομένως μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Η καταβολή του βοηθήματος θα γίνεται με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.
Στην αναμονή για εφάπαξ είναι 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι.