Long θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank προτείνει ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές hedge funds της Wall Street, ο David Einhorn. Όπως είπε ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής της Greenlight Capital, οι επενδυτές θα πρέπει να ποντάρουν στις δύο ελληνικές τράπεζες μέσω των warrants τους.

Πρόκειται για μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης που έρχεται παραμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests από έναν από τους πιο γνωστούς θεσμικούς επενδυτές της Wall Street.

Η πρόταση αυτή έγινε από το βήμα του Robin Hood Investors Conference, ένα από τα πιο δημοφιλή συνέδρια της χρονιάς για το χώρο του finance. Το συνέδριο είναι κλειστό για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά σημεία της ομιλίας του Einhorn δημοσιεύτηκαν από το Business Insider.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Einhorn πρότεινε επίσης την SunEdison για long, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών να αντιδράσει με άλμα 5%.  Έκανε επίσης αναφορά στην Terrform Power, η οποία ενισχύεται σήμερα κατά 10%. Όσο για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, πρότεινε short στα γαλλικά.

Ο 45χρονος Einhorn έχει προσωπική περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων και έγινε διάσημος ως ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, το 2008 και πλούτισαν σορτάροντας τη μετοχή της.

Όταν μιλά για μια εταιρεία, η μετοχή της σίγουρα θα ανέβει ή θα πέσει αντιστοίχως, και ο ίδιος το γνωρίζει. “Προφανώς, το όνομά μου είναι τώρα ρήμα”, είχε πει αστειευόμενος σε συνέδριο πριν από λίγα χρόνια, δείχνοντας στο κοινό ένα άρθρο που χρησιμοποιούσε το όνομά του σαν ρήμα, για να δείξει την αντίδραση μιας μετοχής στα λεγόμενα του διαχειριστή.

Ο Einhorn μεγάλωσε στο Γουισκόνσιν και αποφοίτησε από το  Cornell University.  Ως φοιτητής, υπήρξε μαθητευόμενος στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εμφάνισε άριστες ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενώ ήταν και μέλος της αδελφότητας Sigma Alpha Epsilon.

Παρότι είχε σκεφτεί να επιδιώξει μία καριέρα στην CIA, τελικά τον κέρδισε η Wall Street. Ξεκίνησε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin & Jenrette, η οποία εξαγοράστηκε από την Credit Suisse το 2000.

Συν-ίδρυσε την Greenlight Capital το 1996 με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο 900.000 δολαρίων. Πάνω από τα μισά από τα χρήματα αυτά προήλθαν από τους γονείς του. Όμως σήμερα, η Greenlight διαχειρίζεται 10 δισ. δολάρια. Το 2013, το hedge fund του έδωσε αποδόσεις 20% (μετά τις προμήθειες), αλλά φέτος δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά, εμφανίζοντας άνοδο 6% στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι μεγαλύτερες θέσεις του Einhorn είναι η Apple, ο χρυσός και η Micron Technology.  Το  μεγαλύτερο short του είναι στην Keurig Green Mountain, από τα οποία χάνει πολλά χρήματα.

Το 1993, παντρεύτηκε την Cheryl Beth Stauss, επίσης απόφοιτο του Cornell University.   Η σύζυγός του, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, είναι βραβευμένη οικονομική δημοσιογράφος και καθηγήτρια της σχολής δημοσιογραφίας του Columbia University.

Ο Einhorn είναι γνωστός και δεινός παίκτης του πόκερ, συμμετέχοντας μάλιστα και στο World Series of Poker.  Στα τουρνουά συνηθίζει να φορά ένα πουλόβερ που έχει πάνω του τα χρωματιστά αποτυπώματα από τις παλάμες της γυναίκας και των παιδιών του. Όπως λέει, “είναι καλά χέρια”, τα οποία του φέρνουν τύχη.

Μάλιστα, δωρίζει μεγάλο μέρος των κερδών του από τα τουρνουά του πόκερ στο Michael J. Fox Foundation,  το φιλανθρωπικό ίδρυμα του γνωστού ηθοποιού  για την έρευνα γύρω από την ασθένεια Πάρκινσον. Ο διαχειριστής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα, γιατί ο παππούς του είχε Πάρκινσον.

Πάντως, πέραν του πόκερ, έχει και άλλα πάθη, όπως είναι το μπέιζμπολ. Το 2011, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει μειοψηφικό ποσοστό των New York Mets, αντί 200 εκατ. δολαρίων. Ο  ίδιος είναι φανατικός οπαδός τους. Τελικά, το deal ναυάγησε, γιατί οι ιδιοκτήτες των Mets ανησυχούσαν πως ο Einhorn θα επιδίωκε τελικά να αποκτήσει την πλειοψηφία της ομάδας.