Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα που όμοιο του είχαν να δουν οι χρηματιστές από το 1999, εξελίχθηκε η σημερινή διακύμανση της Eurobank και της Εθνικής.  Η μετοχή της Eurobank  άνοιξε στο -30% άλλα στη συνέχεια ένα μεγάλο hedge fund του Λονδίνου φημολογείται ότι άρχισε να παίρνει θέση (προφανώς βραχυπρόθεσμη) αγοράζοντας πολλές χιλιάδες χαρτιά.

Τελικά η μετοχή έκλεισε με κέρδη 20% στα 0,18 ευρώ.  Βέβαια από το χαμηλό της ημέρας στο υψηλό η διάφορα ήταν κοντά στο 90%, δηλαδή από τα 0,10 ευρώ, η μετοχή ανήλθε στα 0,19 ευρώ. 

Η ξαφνική άνοδος, σύμφωνα με χρηματιστές, οφείλεται ναι μεν σε χρηματιστηριακό παιχνίδι, χωρίς όμως να αγνοηθεί και η προσπάθεια που θα κάνει η διοίκηση της να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία της.

Η αύξηση κεφαλαίου θα ανακοινωθεί την Τρίτη και πληροφορίες αναφέρουν ότι «γίνεται κινητοποίηση όλου του μηχανισμού που διαθέτει, με σκοπό έστω και την ύστατη ώρα, να αποπειραθεί τη συγκέντρωση ποσοστού 10% από ιδιώτες».

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  εξετάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων με τη διάθεση ενός ή δύο μισθών, ενώ παράλληλα βολιδοσκοπούνται και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται τη σημερινή διοίκηση.

Αν συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με δυο μισθούς τότε συγκεντρώνεται ποσό 120 εκατ. ευρώ. Κάποια φημολογία αναφέρει ότι προσεγγίσθηκε και η Οικογένεια Λάτση κάτι όμως που ακόμα και αν ισχύει θεωρείται απίθανο να συμμετάσχει.

Το πλεονέκτημα της Eurobank έγκειται στην υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια που της εξασφαλίζει η χωριστή ανακεφαλαιοποίηση. 

Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως έχουν υπολογισθεί από την ΤτΕ,  η Eurobank λαμβάνει κεφάλαια 5,83 δισ. ευρώ και ο δείκτης EBA Core Tier I διαμορφώνεται στο 10,8%. Διαθέτει δηλαδή ένα κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 680 εκατ. ευρώ που θα ενισχυθεί περαιτέρω από τον αναβαλλόμενο φόρο και την εμπλοκή υβριδικών κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση.

Πρακτικά δηλαδή η διοίκηση της Eurobank θα επιχειρήσει να βρει μέσα στις επόμενες ημέρες ιδιώτες να βάλουν κεφάλαια της τάξης των 480 με 580 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.  Η Εθνική μετά την ανακεφαλαιοποιηση θα κατέχει το 3% των μετόχων της Eurobank.