Τελευταία ενημέρωση: 17:08

Για μη πατριωτική στάση κατηγόρησε τους Έλληνες που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ενθαρρύνω, με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, προς το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ, για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη – μέλη» δήλωσε.

Σε άλλη αναφορά του για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι, κυρίως, από αγγλοσαξονικές χώρες προέβλεπαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική βουλή και στη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ».
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία- όπως είπε- δεν συμμερίζονται οι «φιλόσοφοι του Βορρά».

«Για μένα, η ΕΕ και η Ευρωζώνη θα ήταν ατελής χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
 
Ερωτηθείς για την Κύπρο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι πολλοί νομίζουν πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι μικρό, επειδή η χώρα είναι μικρή. Παρόλα αυτά, δήλωσε, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους της είναι υπαρκτό.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα της Κύπρου στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Στην τελευταία του -όπως όλα δείχνουν- εμφάνιση ως πρόεδρος του Εurogroup στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανέφερε ακόμη: «Η μόνη χώρα που εφάρμοσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν η δική μου». Υπενθύμισε μάλιστα πως και η Γερμανία και η Γαλλία και η Ολλανδία το παραβίασαν πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Εurogroup επανέλαβε πως οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τη διάλυση της ευρωζώνης  διαψεύσθηκαν  και ζήτησε μια κοινή πολιτική για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ενοποίηση της βιομηχανικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της μεγάλης ανεργίας ενώ αναφερόμενος στον γαλλο-γερμανικό άξονα τόνισε πως «η γαλλο-γερμανική ορχήστρα δεν λειτουργεί πάντα με τρόπο που θα άφηνε ικανοποιημένο έναν λάτρη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup ήρθε σε απευθείας σύγκρουση με το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μάλιστα αναδρομικά. Kάτι τέτοιο θα ευνούσε τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα άνοιγε το δρόμο για να ενταχθούν τα κεφάλαια που αυτές έχουν λάβει, καθώς και εκείνα που θα λάβουν στη συνέχεια, στον ESM και έτσι, να μην υπολογίζονται πια στο δημόσιο χρέος.

“Υπάρχει το μείζον ερώτημα της νομιμότητας του θέματος και εάν θα έπρεπε να περιορίσουμε την παρέμβαση του ΕSM μόνο σε όσα προβλήματα προκύψουν εφεξής”, δήλωσε και συμπλήρωσε: “Νομίζω ότι σε κάποιον βαθμό μπορεί να υπάρξει αναδρομική δράση στον μηχανισμό, σε αντίθετη περίπτωση χάνει το νόημα ύπαρξής του”.