Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πλήθος Ελλήνων επιχειρηματιών παραβρέθηκαν στη σημερινή ομιλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε στο ξενοχοδείο Χίλτον στην Αθήνα. Ο Γερμανός υπουργός αν και στην αρχή έγινε δεκτός “μουδιασμένα” -κανένας δεν τον χειροκρότησε κατά την είσοδο του- και ενώ είχε φροντίσει να λάβει δρακόντεια μέτρα φύλαξης που δεν επέτρεπαν καν φωτογραφήσεις εκτός προγράμματος, στη συνέχεια κέρδισε τους περίπου 300 παραβρισκόμενους οι οποίοι τον χειροκρότησαν όταν μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Η συνάντηση με τους τραπεζίτες

Μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής οικονομικής ζωής που ο κ. Σόιμπλε είχε την ευκαιρία να συναντήσει κατ’ ιδίαν ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέκος Τουρκολιάς, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha Bank, ο κ. Χρήστος Μεγάλου της Eurobank ενώ στην κλειστή προκαταρκτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε πριβέ χώρο στο ξενοδοχείο Χίλτον ο κ. Σόιμπλε παρέα με τον πρόεδρο της KfW και της Παγκόσμιας Ένωσης Ταμιευτηρίων που τον συνόδευαν είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα προβλήματα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρέα και με τον πρόεδρο του Ελληνο-γερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μαίλλη.

Τον κ. Σόιμπλε συνάντησε επίσης και ο εκπρόσωπος της Task Force στην Ελλάδα κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας και διευθύνων την Novartis κ. Κωνσταντίνος Φρουζής αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens κ. Σοφοκλής Ξυνής. Εκτός των άλλων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Β. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών), Γ. Φειδάκης (FG Europe), Σακκελαρίου από τον σύνδεσμο εξαγωγέων, Σειριανός (ΕΖΑ), Γ. Πατεράκης (Group4)από τον χώρο των οπλικών συστημάτων καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και υφυπουργός  κ. Βαρτζόπουλος.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος φάνηκε ο κ. Σόιμπλε στην αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη πως η Ελλάδα κατόρθωσε να καταταγεί 4η στη σχετική σειρά απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου ο οποίος κι έθεσε θέμα κουρέματος του χρέους χειροκροτούμενος για να εισπράξει την απάντηση Σόιμπλε πως “κάτι τέτοιο θα πρέπει να το ξεχάσουμε το 2013”.  Με την σειρά του ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε για την περίπτωση συνεργασίας του ομίλου του με γερμανικό εταίρο και κάλεσε τον κ. Σόιμπλε να μιλήσει για το γερμανικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στην υγεία και τον ΕΟΠΠΥ.

Ο Γερμανός υπουργός αρνήθηκε να δώσει οδηγίες και είπε πως η Γερμανία δεν έχει πάντα τη …μαγική συνταγή. Στο τέλος ο κ. Μαϊλλης προσέφερε ως δώρο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κλάδο ελαίας προφανώς για να τον εξευμενίσει ως προς τις επόμενες πολιτικές επιλογές του για τη χώρα μας.