Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Κάποτε εμείς οι “Δυτικοί” φοβόμασταν τον Πολωνό υδραυλικό. Ο λαός του κράτους αυτού από την Ανατολική Ευρώπη ήταν ικανός για να δουλεύει ως μπογιατζής, μάστορας ή εργάτης στην Ελλάδα, ενώ οι Γερμανοί ούτε καν ήθελαν να ακούνε για άνοιγμα των αγορών τους στους κατοίκους της τέως σοσιαλιστικής χώρας. Να όμως που η Πολωνία από το 1990 έχει αλλάξει πολύ. Πάρα πολύ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που χθές έδωσε στους Έλληνες επιχειρηματίες και δημοσιογράφους το Invest in Poland, η χώρα έχει φθάσει σήμερα στην 21η θέση των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη και φιλοδοξεί του χρόνου να πάρει μέρος στους G20.

Η Πολωνία έχει καταστεί ένα πανευρωπαϊκό κέντρο επενδύσεων ενώ δεν είναι τυχαίο πως Πολωνοί επιχειρηματίες θέλουν πλέον να επεκταθούν και εκτός των συνόρων τους με παράδειγμα τον πρόεδρο της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Bys, Wojciech Byskiniewics. Ο τελευταίος ήδη ζήτησε να πληροφορηθεί τον τρόπο επένδυσης του στην Ελλάδα και τους πιθανούς διαγωνισμούς που θα υπάρξουν.

Το οξύμωρο βέβαια είναι πως στην Πολωνία έχουν επενδύσει 45 ελληνικές επιχειρήσεις, διαβλέποντας -σωστά- το λαμπρό μέλλον αυτής της αγοράς. Χαρακτηρισικότερο όλων είναι το παράδειγμα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play του ομίλου Γερμανού, που κατέχει μερίδιο αγοράς 17% στην πολωνική αγορά, έχει 2.000 εργαζόμενους, προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια συνδρομητές και έχει 1.000 καταστήματα. Πρόκειται για μια υπερδύναμη στην αγορά τηλεπικοινωνιών που ανταγωνίζεται στα ίσια πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Orange, T Mobile κ.ά.

Άλλες αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία είναι η Chipita, Mellon TechnologiesSarantis, Coca Cola Hellenic, Intralot, Μαίλλης και Μέλισσα Κίκιζας.