Οι συντάξεις χηρείας θα εξαρτώνται από τα έσοδα του συνταξιοδοτούμενου, σύμφωνα με ρύθμιση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην Πορτογαλία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας ανακοίνωσε ότι ο μέτρο, το οποίο αναμένεται να αποφέρει τον επόμενο χρόνο περίπου 100 εκατ. Ευρώ, θα ενταχθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

“Ευρισκόμενη σε κατάσταση δημοσιονομικής έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση επέλεξε ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης”, σημείωσε ο κ Πόρτας και διαβεβαίωσε ότι μόνο 25.000 από τους σημερινούς 800.000 δικαιούχους θα θιγούν από μειώσεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται όταν το άθροισμα δύο συντάξεων υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή από τις 10:00 π.μ. επιχειρώντας να κλείσει τον προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος χαρακτηρίζεται από νέα μέτρα λιτότητας που θίγουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης, ο κ. Πόρτας απευθύνθηκε στους Πορτογάλους για να κατευνάσει τις ανησυχίες των δικαιούχων σύνταξης χηρείας, οι οποίοι περίμεναν περικοπές από τα 600 ευρώ.

Το μέτρο, το οποίο επικρίνεται από τα συνδικάτα και την αριστερή αντιπολίτευση, θα αντισταθμίσει εν μέρει την απάλειψη μιας ειδικής φορολογικής επιβάρυνσης επί των εσόδων των συνταξιούχων, η οποία θα απέφερε τον ερχόμενο χρόνο 436 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές της Πορτογαλίας αρνήθηκαν να ανταποκριθούν σε αίτημα της Μαδρίτης να χαλαρώσουν το στόχο για το έλλειμμα της ερχόμενης χρονιας, που θα παραμείνει στο 4% του ΑΕΠ έναντι 5,5% το 2013. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 4 δισ. δολάρια στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2014, που θα πρέπει να κατατεθεί στο κονοβούλιο ως τις 15 Οκτωβρίου.