Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Έξτρα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές ύψους 340 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. από τα καθυστερούμενα πρέπει να εξασφαλίσει το ΙΚΑ το 2014 για να μην απαιτηθεί νέα μείωση των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 310.000 άτομα  – για να αυξηθούν οι εισφορές-, που είναι όμως στόχος άπιαστος ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. 
Η αξίωση της Τρόικας είναι το ταμείο να εξασφαλίσει συνολικά 800 εκατ. -1 δισ ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση βάσει του νόμου το επόμενο έτος θα είναι μειωμένη κατά 800 -900 εκατ ευρώ.

Κομβικό σημείο της διαπραγματευτικής μάχης που θα δοθεί  με την Τρόικα για το ασφαλιστικό είναι να πειστούν οι δανειστές ότι τα ταμεία θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έσοδα από την ενεργοποίηση του μηχανισμού των εισφορών. 

Σε κοινή γραμμή πλεύσης ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος  Σπυρόπουλος  θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αξιωματούχους της Τρόικας ότι η απασχόληση στην οικοδομή που έχει φτάσει στο ναδίρ θα περάσει σε φάση άνθησης εξαιτίας των τεχνικών έργων  που δρομολογούνται. 

Πάντως τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν υποστηρίζουν την αισιόδοξη εκτίμησή τους. Από τους 90.000 εργαζόμενους ( δηλωμένους) στην οικοδομή πριν από την κρίση έχουν απομείνει 25.000 ενώ γενικά από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ «εξαφανίστηκαν» 400.000 μισθωτοί εξαιτίας της ανεργίας μέσα σε 3 χρόνια. 

Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι μέχρι το Πάσχα οι ελπίδες δυστυχώς θα διαψευστούν  καθώς  ούτε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που θα λειτουργήσει από την αρχή του χρόνου θα  έχει θεαματικά αποτελέσματα.

«Τρέξτε και κυνηγήστε» είναι η εντολή του Υπουργού αλλά στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται σε περιόδους ύφεσης. «Μετά τα Sprider , άλλες δύο γνωστές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο – αποκαλύπτουν οι ελεγκτές του ΙΚΑ- πως θα εισπράξουμε  τα καθυστερούμενα; »

Δραματική είναι και η  πορεία της ρύθμισης χρεών, που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να γλιτώσουν τις νέες μειώσεις οι συνταξιούχοι . Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις 26.200 σε σύνολο 687.000 οφειλετών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.