Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα αποτύχει στα ευρωπαϊκά stress tests, δηλώνει με σημερινή της έκθεση η Nomura, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την άποψη που εκφράζουν στην πλειοψηφία τους οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι.

Χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων θα περάσουν τον “κάβο” των stress tests όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, αποφαίνεται με δική της έκθεση και η Deutsche Bank, αναλύοντας τις παραμέτρους της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ.

Παρότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μεν υψηλότερο ρίσκο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, εντούτοις, η Nomura πιστεύει ότι θα περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ, αφού έχουν υποβληθεί στην αντίστοιχη διαδικασία της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αντλήσει νέα κεφάλαια.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του επενδυτικού οίκου, και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν CET1 πάνω από το όριο του 5,5% σε fully loaded βάση, κάτι που σημαίνει ότι περνούν τα stress tests. Μάλιστα, όπως φαίνεται από το σχετικό γράφημα, οι κεφαλαιακοί δείκτες τους βελτιώνονται ακόμα περισσότερο σε phase-in βάση, η οποία είναι και αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στα stress tests. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Eurobank), οι διαφορές ανάμεσα στις δύο μεθοδολογίες είναι μεγάλες, λόγω των αναβαλλόμενων φόρων, εξηγεί η Nomura.

Top pick για τον οίκο, εν όψει των stress tests είναι η Εθνική Τράπεζα, για τη μετοχή της οποίας δίνει σύσταση αγοράς.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests παραδοσιακά οδηγεί τον τραπεζικό κλάδο σε ράλι, που στη συνέχεια δίνει τη θέση του σε μια μικρή διόρθωση (ειδικά για τις τράπεζες με τους χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες). Η Nomura θεωρεί ότι αυτό το μοτίβο μπορεί να επιβεβαιωθεί τον Οκτώβριο, αν και δεν αποκλείει η διαφοροποίηση στις χρηματιστηριακές επιδόσεις των καλύτερα από τις λιγότερο κεφαλαιοποιημένες τράπεζες να είναι αυτή τη φορά μικρή. Επιπλέον, ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ράλι των stress tests να έχει εξαντληθεί, εξαιτίας του ράλι που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Mario Draghi.