Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd)Προβληματισμό για το φημολογούμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει τους όρους της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής διευρύνοντας την ομάδα βουλευτών της συγκυβέρνησης που κρατούν επιφυλακτική στάση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο βουλευτής μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών που συνεδριάζει για το νέο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών είπε «μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών γίνεται συζήτηση να περάσουν οι μετοχές σε ιδιώτες. Υπάρχει ένα λεπτό σημείο: προβληματίζει το γεγονός – και το λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ – ότι ενώ έχουν ανακτηθεί οι μετοχές  από το κράτος σε Α τιμή θα πωληθούν σε χαμηλότερη προς ιδιώτες» και πρόσθεσε «αυτό είναι τεράστιο ζήτημα και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά».

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες του οικονομικού ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες ενδεχομένως να κατατεθεί στην Βουλής εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Επι του θέματος απάντησε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Παπαδάκης που είπε ότι «Μέχρι στιγμής τα ποσά που ακούγονται είναι ανακινούμενα από τις ίδιες τράπεζες. Οταν θα μπουν στην τελική φάση και θα βγουν ανακοινώσεις από τις συνελεύσεις των μετόχων θα δούμε».

Πάντως, η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής συνεδρίασε για τα εξής θέματα:

α) Εξέταση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την υποβολή αναφορών και τη διαφάνεια των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων {COM (2014) 40 τελικό}
β) Εξέταση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε. {COM (2014) 43 τελικό}. Τα μέλη των δύο Επιτροπών θα ενημερώσουν ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος καθώς και εκπρόσωποι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επι των συγκεκριμένων, ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι οι δύο προτάσεις αποσκοπούν στον περιορισμό της σκιώδους δράσεις των τραπεζών και κατά συνέπεια του ρίσκου για μια νέα χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Εξήγησε όμως ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν τις ελληνικές τράπεζες αλλά 29 ξένες οι οποίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια έχουν χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας. Από αυτές οι 14 έχουν έδρα την ΕΕ.

Σημείωσε δε ότι «Τα διορθωτικά μέτρα που τώρα προτείνονται συμπληρώνουν το όλο πακέτο και κλείνουν το πιθανό παράθυρο  κερδοσκοπικών κινήσεων».

Ο κ. Γκόρτσος εξήγησε ότι «ο 1ος κανονισμός περιορίζει τις επενδύσεις σε παράγωγα επενδυτικά μέσα κ.α.. Περιορίζει το εύρος υπηρεσιών που παρέχει μια τράπεζα… καθιερώνεται η έννοια του κύριου πιστωτικού ιδρύματος που δέχεται καταθέσεις οι οποίες  εγγυώνται από τον μηχανισμό. Για τις 29-30 τράπεζες : δεν θα μπορούν να διαπραγματεύεται για ίδιο λογαριασμό. Δεν θα μπορουν να αγοράζουν μετοχές και ομόλογα για επαναπώληση. Θα επιτρέπεται από οποιοδήποτε άλλο που δεν είναι στην λίστα των 30 μεγάλων. Θα τους απαγορεύεται να επενδύουν επενδυτικά σχήματα…».

Χρήστος Μπόκας