Ανάσα στους φορολογούμενους ετοιμάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Mαrio Monti, αν…συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της χώρας και μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό  La7, ο Monti υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, οι φοροαπαλλαγές για τον Imu – φόρο ακίνητης περιουσίας – θα αυξηθούν ως βάση από τα 200 στα 400 ευρώ, ενώ, για κάθε ανήλικο παιδί των ιταλικών οικογενειών, θα ανέβουν από τα 100 στα 200 ευρώ.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Μόντι εκτίμησε πως πιθανόν να απαιτείται μια ευρεία πλειοψηφία. «Μια συμμαχία δυνάμεων, πάνω σε ζωτικά, για τη χώρα, θέματα, θα αποτελούσε μια αναγκαία, πολιτικά, κίνηση και όχι μια αρνητική επανάληψη», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, είπε ότι μπορεί να υιοθετηθεί μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 11 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό να μην χρειασθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα».

Την ίδια ώρα, πάντως, η Τράπεζα της Ιταλίας αναμένει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί 1% φέτος, με το περισσότερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από τη δημοσιονομική λιτότητα που επιβλήθηκε στη διάρκεια της 13μηνης θητείας του Monti, έναντι των κυβερνητικών προβλέψεων για συρρίκνωση 0,2%.

Ο Monti ηγείται ομάδας κεντρώων στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν φαβορί τον κεντρο-αριστερό συνασπισμό, αλλά ίσως χρειαστεί και η σύμπραξη της ομάδας του Monti για να σχηματιστεί πλειοψηφία στη Γερουσία.