Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2013 και το 2014, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο σχετικά με το θέμα του χρέους στις ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην φθινοπωρινή έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, το ΔΝΤ βλέπει το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% και το 3,6% το 2014. Οι προηγούμενες προβλέψεις, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν 3,1% και 3,8% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,6% φέτος και το 2,6% το 2014. Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν οριακά υψηλότερες κατά 0,1%.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, σε περίπτωση που η στασιμότητα γύρω από θέμα του χρέους οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών, αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημία στην παγκόσμια οικονομία. 

Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες είναι ο αδύνατος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας λόγω και των μεγάλων εκροών κεφαλαίων που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 4,5%.

Πριν από τρεις μήνες, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι ο ρυθμός θα ήταν 5%. Η αναθεώρηση οφείλεται στις χαμηλότερες προβλέψεις για την Κίνα, το Μεξικό και τη Ρωσία.

Ανάκαμψη για την Ευρωζώνη

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη είναι ελαφρά καλύτερες σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,4% (από 0,6%), ενώ για το 2014 ο πήχης της ανάπτυξης ανεβαίνει στο 1% από 0,9%.

Μολονότι Ιταλία και Ισπανία θα παραμείνουν και φέτος στην ύφεση, οι προοπτικές βελτιώνονται, καθώς στην Ισπανία η συρρίκνωση της οικονομίας θα περιορισθεί στο 1,3% από 1,6% τον Ιούλιο.

Τέλος, για την Ιαπωνία, το Ταμείο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 2% φέτος και 1,2% το 2014.