Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Μέχρι και 225 μονάδες βάσης εκτιμούν αναλυτές του CNBC και του Reuters ότι πρόκειται να ανεβάσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως σε μία προσπάθεια να βάλει “φρένο” στην ελεύθερη πτώση της λίρας.

Μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί προβληματισμούς για την πορεία της βασικής θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής, της Finansbank. Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την πορεία ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, η αύξηση των επιτοκίων, δίχως άλλο, θα έχει αρνητικές επιρροές στα τραπεζικά κέρδη και κατά συνέπεια στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Ασφαλώς, και ένα ακόμη θέμα, που προκύπτει, είναι με ποια ισοτιμία θα αποτιμήσει η Εθνική τη θέση της Finansbank στο τρέχον τρίμηνο, καθώς η τουρκική λίρα υποτιμάται.

Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, οι αρνητικές υποαξίες της πορείας της τουρκικής λίρας στην Εθνική μετά το γ’ τρίμηνο του 2013 ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο και σε 80 εκατ. εκτιμώνται στο α’ τρίμηνο του 2014 με βάση την τρέχουσα πορεία της τουρκικής λίρας.

Οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία δέχεται πιέσεις από τις αγορές για αύξηση των επιτοκίων. Πριν από λίγο, πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης Τουρκίας απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη ροή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Τουρκία θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 225 μονάδες βάσης στο 10%. Ανάλογη εκτίμηση εκφράζουν και αναλυτές του CNBC,.

Πρόκειται για την  πρώτη έκτακτη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, από τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Η τουρκική λίρα παραμένει ευάλωτη, με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται στις 2,2690, ενώ χθες είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 2,3900, καθώς εγχώριοι επενδυτές προσπαθούν να ξεφορτωθούν την τουρκική λίρα, αγοράζοντας ξένα νομίσματα, ενώ οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το τουρκικό νόμισμα.

Η τουρκική λίρα, η οποία έχει σημειώσει βουτιά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνηση, ανέκαμψε όταν έγινε γνωστό ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα η νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας. 

Την ίδια ώρα, το κόστος του τουρκικού χρέους ακολουθεί ανοδική πορεία, με τα 10ετή ομόλογα να φθάνουν το 10,45%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Εάν δεν μπει φρένο στην πτώση του νομίσματος της χώρας, οι τουρκικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αποθέματα ύψους 160 δισ. δολ, σε τουρκική λίρα θα υποτιμηθούν επίσης, και για το λόγο αυτό υποχωρεί και το τουρκικό χρηματιστήριο γύρω στο 5% φέτος.

Οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Κεντρική Τράπεζα

Οταν την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από 7,75% στο 9% σε “εξαιρετικές περιπτώσεις” απλώς προκάλεσε μεγαλύτερη αναταραχή στους επενδυτές για τη μυστικοπάθεια με την οποία λειτουργεί η τράπεζα. Την ίδια ώρα, οι απόπειρες απόσβεσης της κρίσης, χρησιμοποιώντας συναλλαγματικά αποθέματα για να αγοράσει λίρα, αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

“To βασικό πρόβλημα είναι η διάβρωση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, η ο ποία μεταφράζεται σε πολύ χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με ένα ευρύ έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα”, τονίζει στο CNBC o Simon Quijano-Evans, επικεφαλής έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές της Commerzbank, “Οι επενδυτές θα αρχίσουν να χάνουν εμπιστοσύνη σε μεγάλο βαθμό εάν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν αυξήσει τα επιτόκια σημαντικά αυτή τη στιγμή”,