Του Κωστή Πλάντζου

Τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά των εσόδων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες  κλπ) αποκτά το δημόσιο.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το δημόσιο καθίσταται προνομιακός «πιστωτής», θα λαμβάνει πρώτο δηλαδή μερίδιο από το πλειστηριάσμα ακινήτων των οφειλετών,  στις περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους. Έως τώρα προλάβαιναν άλλοι επισπεύδοντες για δικές τους απαιτήσεις και συνήθως δεν έβρισκε τίποτα να εισπράξει. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που οι εφορίες δεν προχωρούσαν σε μαζικές κατασχέσεις, αφού η διαδικασία κόστιζε αλλά προηγούνταν άλλοι στην είσπραξη, με αποτέλεσμα το δημόσιο «να μπαίνει μέσα»!

Το δημόσιο πρόκειται να εισπράξει άμεσα ποσά που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από εκπλειστηριάσματα περιουσιακών στοιχείων οφειλετών όπου η κατάταξη των πιστωτών έχει προσβληθεί δικαστικά.

Με άλλη διάταξη ιδρύεται Κέντρο Ελέγχου φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και η νεοσύστατη «ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων» μετατρέπεται σε «ελεγκτικό κέντρο» Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εισπράξεις ληξιπροθέσμων χρεών από Μεγάλες Επιχειρήσεις, τα οποία δημοσιοποίησε προ ημερών το newmoney.gr, ώθησαν κυβέρνηση και Τρόικα σε αλλαγή πλεύσης. Το νέο ελεγκτικό κέντρο θα ασκεί έλεγχο σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκ.ευρώ ετησίως και στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εσόδων, σε ολόκληρη τη χώρα.