Καμιά φορά ένας απλός υπάλληλος έχει μεγάλη δύναμη, ειδικά όταν είναι ενωμένος με τους υπόλοιπους απλούς υπαλλήλους και συναδέλφους του. Στις ΗΠΑ, μια μοναδική υπόθεση στα χρονικά είναι αυτή του Ελληνα CEO  της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Market Basket, Arthur T. Demoula, ο οποίος, όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν είχε απολυθεί από την οικογενειακή επιχείρηση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Εκατοντάδες υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους, καταναλωτές τον υπερασπίστηκαν με πάθος, ακόμα και γερουσιαστές κάλεσαν σε… μποϊκοτάζ ωσότου επαναπροσληφθεί ο Δημουλάς.  Γιατί ήταν τόσο αγαπητός; Γιατί με τις πράξεις του βοηθούσε τους πάντες να εργάζονται σε ένα κλίμα ευφορίας, έδινε επιδόματα, οι υπάλληλοι συμμετείχαν και στα κέρδη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βοήθησε παιδιά εργαζομένων του να πάνε στο κολέγιο.

Το… θαύμα, όπως φαίνεται έγινε, και ο Δημουλάς ευχαρίστησε θερμά τους υποστηρικτές του, αφού υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς ολόκληρης της αλυσίδας  σούπερ μάρκετ.

“Είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι ξανά κοντά σας”, τους είπε φανερά συγκινημένος και πρόσθεσε: “δεν έχω λόγια να σας εκφράσω το πόσο σας αγαπώ όλους. Πιστή, κουράγιο και καλοσύνη ο ένας για τον άλλο ήταν αυτά που πραγματικά υπερίσχυσαν και σε αυτό το πνεύμα προσπαθούμε να σώσουμε την εταιρείας μας”.

Σε έναν συγκινητικό λόγο, ο Δημουλάς είπε στους υπαλλήλους του: “Είσαστε παράδειγμα για την περιοχή μας, αλλά και για όλη τη χώρα”.

Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, αφού οι υπάλληλοι, συγκινημένοι, του έσφιγγαν το χέρι και τον ευχαριστούσαν: “Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε την εταιρεία και εξασφαλίσατε τα προς το ζην μας”. Μαζί με τον Artie T., όπως τον αποκαλούν, στις εργασίες τους επέστεραψν και οι οκτώ υπάλληλοι που είχαν επίσης απολυθεί.

Το τίμημα που κατέβαλε ο Δημουλάς για να αγοράσει την επιχείρηση από τον ξάδελφό του, ανήλθε σε 1,5 δισ. δολάρια και, όταν έγινε γνωστή η εξαγορά, τα φορτηγά άρχισαν να μεταφέρουν προϊόντα στα καταστήματα .
Ο ανεφοδιασμός των ραφιών και η επανεκκίνηση της επιχείρησης θα αποτελέσει τιτάνιο έργο, καθώς υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12.000 κούτες βοδινού, 15.000 κούτες με θαλασσινά, 187 τόνους κοτόπουλο και πάνω από 3.700 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο καιρό η αλυσίδα παρέμενε κλειστή λόγω της απεργίας διαμαρτυρίας που έκαναν οι υπάλληλοι για τον αγαπημένο τους διευθύνοντα σύμβουλο, τα 71 υποκαταστήματα σημείωσαν απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλλον αυτή είναι η πρώτη φορά από καταβολής… καπιταλισμού που οι εργαζόμενοι εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν και “το αίμα τους” για χάρη ενός “αφεντικού” που διαφέρει από τους άλλους…