Ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Μπερντ Λούκε δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Άγκελα Μέρκελ στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η καγκελάριος θα σκληρύνει την στάση της απέναντι στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης.
Τα σχόλια αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί η πολιτική δύναμη του κόμματος και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να μπει στην γερμανική βουλή. 
Ο Μπέρντ Λούκε, δήλωσε πρόθυμος να εγκαταλείψει την θέση του για έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ μόνο αν η Μέρκελ συμφωνήσει να θέσει αυστηρότερους κανόνες για την παροχή βοήθειας από τον ESM.
Τα σχόλια του Λούκε έρχονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη φαίνεται να απομακρύνεται από τις σκληρές τακτικές και στρέφεται προς την ώθηση για ανάπτυξη. Την Δευτέρα, το περιοδικό Spiegel έκανε λόγο για “ετοιμότητα της κυβέρνησης Μέρκελ να στοιχηματίσει υπέρ της τόνωσης της οικονομίας του ευρωπαϊκού Νότου”.