Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ισχυρή πτώση στη Wall με τον εργοστασιακό Dow Jones να σταματά το ανοδικό σερί ιστορικών υψηλών και το Twitter να τραβά τα φώτα πάνω του στο ντεμπούτο του. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την αναπάντεχη πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μία μέρα μετά το ιστορικό υψηλό των 15.680,35 μονάδων ο εργοστασιακός Dow Jones απεμπόλησε τα κέρδη του μετά το ενδοσυνεδριακό υψηλό, με τις 27 από τις 30 μετοχές να κλείνουν σε αρνητικό πεδίο.

Μετά την άνοδό του, πάνω από την χθεσινή τιμή των 1.771,95 μονάδων, ο S&P 500 σημείωσε πτώση και στους 10 κυριότερους τομείς του. Και ο Nasdaq υποχώρησε χάνοντας τα πρόσκαιρα κέρδη τους.

Ο δείκτης φόβου (VIX) σημείωσε άνοδο αγγίζοντας το 14.

Το δολάριο σημείωσε κέρδη έναντι των άλλων κυριότερων νομισμάτων, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, σπρώχνοντας τα 10ετή ομόλογα σε πτώση 4 μονάδων βάσης ή 1,5% στο 2,61%.

Τα futures του χρυσού σημείωσαν πτώση 60 σεντς ή 0,5% στα 94,20 δολάρια το βαρέλι ενώ ο χρυσός σημείωσε πτώση 9,30 ή 0,7% στα 1.308,50 δολάρια η ουγγιά.

Για κάθε μία μετοχή που σημειώνει άνοδο, πάνω από τρεις πέφτουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

“Νομίζω ότι το Twitter έχει μέλλον αλλά είναι πολύ ακριβο, ανέφερε ο πρόεδρος της BuzzFeed, Jon Steinberg.

Ο Dow σημείωσε πτώση 0,97% στις 15.594 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,33% στις 1.747 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,91% στις 3.857 μονάδες.

Το Twitter άνοιξε στα 45,10 δολάρια η μετοχή, με άνοδο πάνω από 70% από την τιμή IPO  των 26 δολαρίων στη μετοχή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNBC ο CEO του Twitter Dick Costolo οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχχού για την πρόσφατη έλλειψη κερδών της εταιρείας γιατί είναι κάτι που έχει προβλεφθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εταιρείας.

Ο CEO της εταιρείας ανέφερε πως οι υπάλληλοι δέχθηκαν συμφωνία για απαγόρευση πωλήσεων μετοχών διάρκειας 180 ημερών.

Η τιμή ανά μετοχή του Twitter είχε αρχικά οριστεί μεταξύ των 18 και 20 δολαρίων για να αναθεωρηθεί στις αρχές της εβδομάδας στα 23 έως 25 δολάρια λόγω της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών.

Το Twitter έχει εισαγάγει 70 εκατομμύρια μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με στόχο την άντληση 1,82 δισ. δολαρίων ενώ έχει επιπλέον δικαίωμα επιλογής για άλλες 10,5 εκατ. μετοχές που θα μπορούν να προσφερθούν εντός 30 ημερών εάν είναι ισχυρή η ζήτηση.

Tην ίδια ώρα, οι επενδυτές στις ΗΠΑ αναζητούν πιο σαφείς ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας προκειμένου να καταλάβουν πότε η Fed θα πατήσει “φρένο” στην αγορά ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολ. το μήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τονώσει την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε  το γ’ τρίμηνο με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων.  Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, έναντι 2,5% το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2%.

Παράλληλα, υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 9.000, στις 336.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου.  

“H αγορά θα έχει διακυμάνσεις”, λέει στο Bloomberg ο Ernie Cecilia, επικεφαλής αναλυτής της Bryn Mawr. “Είχαμε ορισμένα καλά οικονομικά στοιχεία σήμερα και θα δούμε τί θα γίνει με τις νέες προσλήψεις αύριο. Ο φόβος είναι ότι  με τους καλύτερους από τους αναμενόμενους οικονομικούς αριθμούς, το tapering θα αρχίσει νωρίτερα παρά αργότερα”.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, μονοπώλησε, πάντως, η εντυπωσιακή πρεμιέρα του Twitter στη Wall, το οποίο με τιμή εκκίνησης τα 26 δολάρια έφτασε στα 45,10 δολάρια μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής του.

Η International Business σημείωσε άνοδο 0,46%, η EI du Pont κατέγραψε κέρδη 0,15% και η Pfizer Inc υποχώρησε 0,18%
 

“Φρένο” στο ράλι της Ευρώπης έβαλαν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Με αρνητικό πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού, ενώ της Φρανκφούρτης περιόρισε τα κέρδη του, παρά τη μείωση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, μετά το γύρισμα της Wall σε αρνητικό έδαφος λόγω των θετικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, προκαλώντας την έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,5%.

Μετά το αρχικό ράλι, που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές μετοχές άρχισαν να υποχωρούν, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έδειξαν ότι αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για σταδιακή μείωση του τυπώματος χρήματος από τη Fed.

“Περάσαμε από την αρχική ευφορία στη σκέψη γιατί η ΕΚΤ επέλεξε να μειώσει τα επιτόκια τώρα όταν πολλοί από εμάς δεν είχαμε προβλέψει κάτι τέτοιο”, λέει στο Bloomberg ο Michael Woischneck από τη Lampe Asset Management στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. “Μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων σημαίνει επίσης μία παρατεταμένη περίοδος ασθενούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστευόταν”.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% και το στόχο αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 375 δισ. στερλίνες.

Η Siemens έκλεισε με κέρδη 3,38% μετά την ανακοίνωση κερδών που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και το σχεδιασμό της για επαναγορά μετοχών. Με κέρδη 10,10 % έκλεισε και ο τίτλος της  Commerzbank, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 15% στα καθαρά κέρδη τριμήνου.

Η Swiss Re έκλεισε με άνοδο 1,08% μετά την ανακοίνωση για καθαρά έσοδα που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις. Η Bureau Veritas κατέγραψε απώλειες 4,3% μετά την ανακοίνωση για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου που κινήθηκαν εκτός στόχων. 

Με άνοδο 2,9% έκλεισε η μετοχή της γαλλικής Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε  καθαρά κέρδη, ύψους 534 εκατ. ευρώ, το γ’ τρίμηνο, αλλά ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Αναλυτές του Reuters περίμεναν 534 εκατ. ευρώ.

Ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,08% 0,3% στις 323 μονάδες στο Λονδίνο. Ο δείκτης χθες σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 εν μέσω θετικών ανακοινώσεων από τις εταιρίες και των βιομηχανικών στοιχείων από την Ευρώπη που παρουσίασαν βελτίωση. Τα futures του Standard & Poor’s 500 σημείωσαν πτώση 0,2% ενώ ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε 0,5% σήμερα. 

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,66% στις 6.697, 22, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,14% στις 4.280,99 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 9.081,03 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο 0, 90% στις 9.748,40 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 2,07% στις 18.863, 41 μονάδες.