Κρίσιμη συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου θα έχει στις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, σε μία τελευταία προσπάθεια να επιτύχει μία συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει το λεγόμενο “δημοσιονομικό γκρεμό”, δηλαδή την αυτόματη ενεργοποίηση σαρωτικών αυξήσεων στους φόρους και περικοπών στις δαπάνες, που θα σπρώξουν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση.

Είναι η πρώτη φορά που ο Obama συμμετέχει σε μία τέτοια συνάντηση από τις 16 Νοεμβρίου και αποτελεί την τελευταία ελπίδα για μία συμφωνία, την ώρα που η προθεσμία για την αυτόματη εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους  600 δισ. δολαρίων πλησιάζει στην εκπνοή της.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, εάν αυτά τα μέτρα ισχύσουν, τότε η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 2009.

Ήδη, η απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού εμφανίζεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά καταναλωτών αλλά και επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ετών που η αδυναμία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε συμφωνία για τα δημόσια οικονομικά κρατά όμηρο την παγκόσμια οικονομία.

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι η όποια συμφωνία για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων για τα νοικοκυριά που εμφανίζουν εισόδημα  άνω των 400.000 δολαρίων το χρόνο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να πληγούν μόνο όσοι δηλώνουν άνω του 1 εκατ. δολαρίων.