Του Δημήτρη Παφίλα

Ο πρώτος και βασικός κανόνας των επενδύσεων θέλει τα χρήματα να μην τοποθετούνται σε ένα και μόνο καλάθι, ώστε οι επενδυτές να διαθέτουν την λεγόμενη διασπορά κινδύνου.

Τα διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία κεφάλαια ( Exchange Trade Funds ) τα οποία εκδίδουν οι εταιρείες ΑΕΔΑΚ ( Αμοιβαίων κεφαλαίων ) εξασφαλίζουν την διασπορά καθώς επενδύουν σ ΄ πολλές εταιρείες,
ενώ συνήθως ακολουθούν την απόδοση ενός δείκτη.       

Η Eurobank Εquities εξέτασε ETF και επέλεξε τα ΕTFS που επενδύουν σε εταιρείες κατανάλωσης.           

Όπως αναφέρει « Το 2013 ξεκίνησε με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο για τους Αμερικάνους οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται εξαιτίας αυξήσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και φορολογικών συντελεστών. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως, τα μάτια μας στρέφονται αυτόματα στους δείκτες που μας δείχνουν πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, το οποίο ειδικά σε μία οικονομία σαν αυτή των ΗΠΑ είναι κομβικής σημασίας καθώς επηρεάζει άμεσα το 70% του ΑΕΠ.   

Παρά τους φόβους, την προηγούμενη Παρασκευή η ιδιωτική κατανάλωση για το πρώτο τρίμηνο του 2013 στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3.2% έναντι εκτιμήσεων για 2.8%, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης των Αμερικανών η οποία προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια, την πτώση της τιμής της βενζίνης, τη σταδιακή αύξηση των τιμών των κατοικιών και τις θεαματικά ψηλές τιμές των μετοχών.

Αν και δεν θεωρούμε ότι έχει απαλλαχτεί από την αβεβαιότητα η οικονομία των ΗΠΑ, φαίνεται πως ο Αμερικάνος καταναλωτής καλά κρατεί.
 
Έχοντας πει αυτά, αν πιστεύετε ότι ο Αμερικάνος καταναλωτής και οι συνήθειές του θα παραμείνουν σταθερές,  ξεχωρίσαμε για εσάς δύο ETF που εστιάζουν σε  καταναλωτικά αγαθά, όπως το:
 
XLY US, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και έχει στο χαρτοφυλάκιό του εταιρίες όπως η Walt Disney, Home Depot, McDonalds, Amazon, Ford, Time Warner και Nike μεταξύ άλλων και το
XLP US, που επίσης έχει εξαιρετική ρευστότητα και μέγεθος, και εστιάζει σε εταιρίες βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως η Procter & Gamble, Coca-Cola, Philip Morris, Wal-art, PepsiCo, Colgate-Palmolive και πολλές άλλες.
 
Αν πάλι πιστεύετε ότι ο Αμερικανός καταναλωτής θα κληθεί να μειώσει τις αγοραστικές του συνήθειες λόγω στενότερων οικονομικών, μπορείτε πάντα να πάρετε μία θέση μέσω put options, είτε στα προαναφερθέντα ETF ή σε μεμονωμένες μετοχές της επιλογής σας.
 

Tι είναι τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια – Exchange Traded Funds – ETFs  

Τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Δ.Α.Κ.) είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο. Τα Δ.Α.Κ. αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του χρηματιστηρίου, μέσω των Μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές. Ένα Δ.Α.Κ. δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να πραγματοποιήσει διασπορά του κινδύνου της επένδυσής του μέσω της έκθεσης σε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, ενώ έχει ως κύριο επενδυτικό στόχο την αναπαραγωγή της απόδοσης ενός συγκεκριμένου δείκτη. Τα ΔΑΚ είναι διεθνώς γνωστά ως ETFs (Exchange Traded Funds).