Γράφει η Μαίρη Λαμπαδίτη

Σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τον κατώτατο μισθό, με τον πρώτο να μιλά για αναθεώρησή του μετά το 2014 και τον δεύτερο να διαβεβαιώνει ότι ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν θα μειωθεί.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για τον κατώτατο μισθό; Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές συνθήκες θα είναι εκείνες που θα υπαγορεύσουν μετά το 2014 τη διαμόρφωση του. Εάν η ανεργία είναι υψηλή, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί τελικά η μείωσή του κατώτατου μισθού, στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, και παρά τις διαθέσεις και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.

Τι προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι για τον κατώτατο μισθό; 

Από την 1η Απριλίου σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας (ν.4046/2012), το ύψος του κατωτάτου μισθού θα ορίζεται από την κυβέρνηση μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς.   Ο μισθός θα διαμορφώνεται με άξονα την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μεγέθη ρευστά  για την επόμενη δεκαετία.  Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014 θα διατηρηθεί στα 586 ευρώ μεικτά και αποκλείεται οποιαδήποτε περαιτέρω μείωσή του.

Ο νόμος 4093/12, άρθρο 11 ορίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα επαναξιολογηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της, πάντα σε αντιπαραβολή με τα μεγέθη της ανεργίας, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.  Δηλαδή, δεν αποκλείεται ενδεχόμενη μείωση αν η ανεργία επιμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων, ενδέχεται μετά το 2014 να περικοπούν οι τριετίες που ανεβάζουν το εργατικό κόστος, οι οποίες έως τώρα έχουν διασωθεί για τους παλαιότερους εργαζόμενους.  Ποιες είναι τώρα οι προθέσεις  των κοινωνικών εταίρων που θα κληθούν να  καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς αποφασιστικό ρόλο και με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες  εν όψει μιας διαβούλευσης  για τον κατώτατο μισθό;

Η ΓΣΕΕ  δε φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια «παρωδία» διαλόγου – όπως έχει δηλώσει- με προειλημμένες  αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό.

Η βαθύτερη πληγή του μνημονίου στην αγορά εργασίας, όπως πιστεύουν εργαζόμενοι και εργοδότες,  είναι η κατάργηση της «επεκτασιμότητας». Ο νόμος ορίζει πλέον πως οποιαδήποτε συμφωνία υπογραφεί στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης ή των κλαδικών συμβάσεων, θα εφαρμοστεί  υποχρεωτικά μόνο στις επιχειρήσεις που είναι μέλη του εργοδοτικού φορέα που μετέχει στη διαπραγμάτευση. Σήμερα από τις 680.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται ακόμα εν λειτουργία, στην ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕ είναι εγγεγραμμένοι μόνο 250.000 έμποροι και βιοτέχνες.  Και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να φυλλορροούν, για να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν τα έξτρα επιδόματα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν.