Οι Σουηδοί χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 260 φορές την κάρτα τους κάθε χρόνο για να πληρώσουν ηλεκτρονικά τις όποιες αγορές ή δαπάνες τους, αφήνοντας την χρήση ΑΤΜ για την εκταμίευση χρημάτων σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές οι τέσσερις στις πέντε αγορές γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, την ώρα που στην Ιταλία τα 3/4 των συναλλαγών γίνονται με μετρητά.

Ενώ η χώρα οδεύει στο να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν θα κυκλοφορούν μετρητά στην αγορά, το κόστος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεχώς αυξάνεται,  αντισταθμίζεται όμως από τη μείωση του κόστους διαχείρισης μετρητών που υπολογίζεται στο 1,2 δισ. δηλαδή στο 0,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών της Σουηδίας, οι ληστές έχουν μείνει στην κυριολεξία χωρίς δουλειά στην σκανδιναβική αυτή χώρα, αφού μόλις 5 ληστείες τραπεζών καταγράφηκαν το 2012, “επίδοση” που αποτελεί χαμηλό 30ετίας.

Πάντως παρά την δραστική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι 2 στους 3 Σουηδούς πιστεύουν ότι η κατοχή χρημάτων είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ώρα που σύμφωνα με τον Niklas Arvidsson, αναπληρωτή καθηγητή βιομηχανικής δυναμικής, έως το 2030 τα μετρητά θα έχουν εξαφανιστεί από την Σουηδία.