Τα hedge funds δίστασαν να αγοράσουν μετοχές, όταν το 4ετές bull market των χρηματιστηρίων βρισκόταν στα μισά του, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους, από τις αρχές του 2011 και μετά, να είναι απογοητευτικές. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του Barry Ritholtz, διευθύνοντος συμβούλου της FusionIQ, και το σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύει το Bloomberg.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, ο δείκτης των αποδόσεων των hedge funds έμεινε πίσω σε σχέση με τον S&P 500 το 2011 και δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει έκτοτε.

Έτσι, ο HFRX Global Hedge Fund Index εμφανίζει άνοδο 4,8% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, την ώρα που ο S&P 500 ενισχύεται κατά 16%.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων ήταν υπερβολικά διστακτικοί και εμφάνισαν υπερβολική αποστροφή από το ρίσκο, λόγω της έκτασης της πτώσης, πριν από την τελευταία άνοδο των αγορών, εξηγεί ο Ritholtz. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 57% από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007 έως τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009.

Αλλά και η πολιτική της Federal Reserve κατάφερε να “μπερδέψει” τα funds που επενδύουν με βάση τις αναλύσεις τους για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Με τους τρεις γύρους τυπώματος χρήματος, η Fed κατάφερε να βάλει τις αγορές σε ανοδική τροχιά, την ώρα που οι μακροοικονομικές αναλύσεις θα δικαιολογούσαν το αντίθετο.

“Αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο για τους traders, εκτός από αυτούς που αγόρασαν τα πάντα, με σύνθημα ‘Fed, Fed, Fed’”, εξηγεί ο Ritholtz.