Μία πρόωρη κίνηση για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να στραγγαλίσει την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, κατά την ομιλία του ενώπιον της οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου. Το σχόλιο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της πρόθεσης του κεντρικού τραπεζίτη να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα με αμείωτους ρυθμούς.

“Μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσωρινή αύξηση των επιτοκίων, αλλά θα συνεπαγόταν και έναν σημαντικό κίνδυνο επιβράδυνσης ή διακοπής της οικονομικής ανάκαμψης και περαιτέρω πτώσης του πληθωρισμού”, είπε.

Κάτι τέτοιο θα κρατούσε τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο, θα έφερνε φτωχές αποδόσεις στις επενδύσεις και θα αποτελούσε κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Fed αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισ. δολαρίων κάθε μήνα και τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Στο βασικό ζήτημα του εάν η Fed προτίθεται να επιβραδύνει το ρυθμό των αγορών αυτών, ο Bernanke επανέλαβε όσα είχε πει στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρική τράπεζας, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αυξήσει ή να μειώσει το ρυθμό του προγράμματος ώστε να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική παραμένει κατάλληλη, καθώς οι προοπτικές του πληθωρισμού και της αγοράς απασχόλησης θα αλλάζουν.