Οι εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση με θέμα  “Κωνσταντίνος Καραμανλής: τότε και τώρα” του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατό του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής -συνοδευομένος από τη σύζυγό του-, Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν το «παρών» στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του αντάλλαξε τυπική χειραψία με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε έρθει νωρίτερα, συνοδευόμενος από την κόρη του, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε και χαιρέτησε τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που καθόταν μερικά καθίσματα πιο μακριά, μαζί με τη σύζυγό του, Γεωργία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν: «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του».

Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού, που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για τη χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη, όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε, αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός, ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του».

«Ήταν καλός καπετάνιος, γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι» συνέχισε. «Ήταν ηγέτης, γιατί αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την ανάπτυξη, στη δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτρουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν το λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ τη χώρα. Αποκατέστησε και θεμελιώσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης, που όμως δάκρυσε για τη Μακεδονία».

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στο διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του.

«Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του, όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε το νόμο, όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια» συμπλήρωσε.

Πηγή: protothema.gr