Εικόνα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, εξισορρόπησης του προγράμματος λιτότητας με πολιτικές ανακούφισης από την ύφεση και βελτίωσης της διεθνούς θέσης της χώρας, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

“Σήμερα η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η κατάστασή της σταθεροποιείται. Κανείς δεν ποντάρει πια στο Grexit, ενώ το ίδιο το ευρώ μοιάζει ισχυρότερο και σταθερότερο. Η Ελλάδα είναι πια θωρακισμένη, δεν θεωρείται η Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί για να σωθεί το ευρώ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα, αλλά το φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ”, είπε.

Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, όμως, προωθεί και πολιτικές που προκαλούν την ανάκαμψη, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Η Ελλάδα πέτυχε πολλά περισσότερα χωρίς χρεοκοπία, εξαιτίας της συμμετοχής της στο ευρώ”, είπε και πρόσθεσε ότι έπειτα από το κούρεμα του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης, τώρα, η κυβέρνηση αλλάζει και την πολιτική της εσωτερικής πολιτικής, με μέτρα ανακούφισης που βοηθούν την κοινωνία να αντέξει το σοκ της προσαρμογής.

“Η προσαρμογή και η αναδιάρθρωση δεν είναι απαραίτητο να διαλύσουν την κοινωνία. Μπορούν να συνδυαστούν με μέτρα που ανακουφίζουν την ύφεση”, είπε. Και ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν άδικο όλοι όσοι αντιδρούν στην προσαρμογή. “Κάποιοι αληθινά υποφέρουν και υποφέρουν άδικο”,  αναγνώρισε. Προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν έχουν δίκιο όλοι όσοι φωνάζουν. Δεν πολεμάμε την ύφεση κλείνοντας τους δρόμους, δεν υπερασπιζόμαστε τους άνεργους διώχνοντας επενδύσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει, είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απολύσεις των επίορκων από το Δημόσιο, κάνοντας λόγο για μία ποιοτική αναβάθμιση του κράτους, καθώς οι επίορκοι, οι κοπανατζήδες ή το προσωπικό από οργανισμούς που δεν έπρεπε να υπάρχουν απομακρύνονται, για να προσληφθούν ικανά νέα παιδιά, μέσω του ΑΣΕΠ.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε, επίσης, ότι όταν η χώρα σταθεροποιηθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, αναφερόμενος ξανά στον προσωπικό του στόχο για συντελεστή 15% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με ΦΠΑ 23%, όταν όλες οι χώρες δίπλα μας έχουν συντελεστές 8ι% ή 10%, είπε.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να εξάγει τα πάντα, όπως το Ισραήλ, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία ή η Ιρλανδία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μία δικιά της Nokia, την πρωτοπορία της Δανίας στις ΑΠΕ, τη μεταποίηση της Ολλανδίας ή την προσέλκυση των μεγαλύτερων εταιρειών διαδικτύου που έχουν εγκατασταθεί στην Ιρλανδία, εκτίμησε.
“Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με τις στρεβλώσεις που είχαμε έως σήμερα”.

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το σήμερα, ένα  σαφές όραμα για το αύριο  και μια ισορροπημένη πολιτική για τη γεφύρωση των προκλήσεων με τις δυνατότητες της χώρας που πρέπει να απελευθερώσουμε.

“Έχουμε ήδη διαψεύσει τις Κασσάνδρες πολλές φορές. Σήμερα όλο και λιγότεροι στοιχηματίζουν εναντίον μας. Και αυτοί που το κάνουν επίσης θα χάσουν”, είπε.