Συνήθως όσοι πάσχουν από έλλειψη ύπνου το γνωρίζουν. Υπάρχουν, όμως, και οι εργασιομανείς, που αρνούνται να το παραδεχθούν.

Ο ψυχολόγος Richard Wiseman, συγγραφέας του βιβλίου “59 Seconds: Change Your Life in Under a Minute”, παρουσιάζει ένα απλό τεστ, διάρκειας μόλις 59 δευτερολέπτων, που βοηθάει στο να καταλάβει κανείς εάν έχει κοιμηθεί όσο πρέπει.

Στο σχετικό βίντεο, που έχει ανέβει στο YouTube, ο Wiseman αναφέρει ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε διαλείψεις, πολύ σύντομης διάρκειας, κατά τις οποίες αφαιρείται ο πάσχων και δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη δουλειά του, αλλά και να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο εάν οδηγεί.  

Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα clip όπου οι σκηνές αλλάζουν κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Εάν ο θεατής δεν αντιληφθεί ορισμένα πράγματα- όπως το λεωφορείο που αλλάζει χρώμα ή το κτίρια που εξαφανίζονται- αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, σύμφωνα με τον Wiseman.

O ίδιος προσθέτει ακόμη ότι κάποιος χρειάζεται περισσότερο ύπνο εάν του συμβαίνουν τα εξής: Χρειάζεται ξυπνητήρι για να ξυπνήσει, κοιμάται μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά από τη στιγμή που πέφτει στο κρεβάτι ή πίνει πολύ καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας.