Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Επίσης, η αρμόδια διακομματική επιτροπή, θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των γονικών παροχών. Το τοπίο είναι θολό. Πως λοιπόν σας συμφέρει να κινηθείτε; Να περιμένετε ούτως ώστε να βγείτε κερδισμένοι από την (πιθανή)  μείωση των αντικειμενικών αξιών ή να σπεύσετε για να προλάβετε ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου;

Με το εργαλείο του money-money.gr, μπορείτε να υπολογίσετε το λογαριασμό της γονικής παροχής με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Αυτό θα σας φανεί πολύ χρήσιμο για να μπορέσετε να κάνετε τα απαραίτητα σενάρια και να λάβετε τις σχετικές αποφάσεις.

Με τη χρήση του εργαλείου θα συνειδητοποιήσετε ότι οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες μέχρι τις 150.000 ευρώ εφόσον το παιδί που αποκτά το ακίνητο έχει και άλλα ακίνητα στο όνομά του. Αν δεν έχει –κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει χρήση των αφορολογήτων που ισχύουν για απόκτηση πρώτης κατοικίας- μπορείτε να μεταβιβάσετε χωρίς να πληρώσετε μέχρι τα ακόλουθα όρια:
1.200.000 ευρώ αν το παιδί είναι άγαμο
2.250.000 ευρώ αν το παιδί είναι παντρεμένο
3.275.000 ευρώ αν το παιδί έχει και ένα δικό του παιδί
4.300.000 ευρώ αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά και
5.330.000 ευρώ αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά

Άρα λοιπόν, αν το ακίνητό σας είναι μέσα σε αυτά τα όρια (σ.σ. για να βρείτε την αντικειμενική αξία του ακινήτου που θέλετε να μεταβιβάσετε στο παιδί σας καλό είναι να ανατρέξετε στο εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ είτε του 2008 είτε του 2009 καθώς σε αυτό αναγράφονται οι αξίες) δεν έχετε λόγο να φοβάστε την εφορία και μπορείτε να σπεύσετε ακόμη και τώρα. Ένα ενδεχόμενο υπάρχει: να αποφασιστεί μείωση των δικηγορικών αμοιβών και των συμβολαιογραφικών εξόδων και να χάσετε τη δυνατότητα να πληρώσετε λιγότερα σε αμοιβές. Αν κάνετε τις πράξεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα έξοδα είναι περισσότερα από τον φόρο.

Αν δεν καλύπτεστε από τα αφορολόγητα, θα πρέπει να τραβήξετε… λαχείο. Στον ορίζοντα υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει ενδεχόμενο σε κάποιες περιοχές να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών και κατά συνέπεια να συρρικνωθεί και η φορολογητέα ύλη. Από την άλλη, υπάρχει εξαιρετικά σοβαρό ενδεχόμενο να βάλουν… χέρι στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών. Ήδη ακούγεται έντονα ότι γενικό αφορολόγητο των 150.000 ευρώ θα μειωθεί κατά 50% στις 75.000 ευρώ.

Άκρη χωρίς να γνωρίζετε τις νέες τιμές δεν μπορείτε να βγάλετε. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζετε τη χρονική συγκυρία. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση κάνει φοροελαφρύνσεις ή η περίοδος που επιβάλλει το ένα χαράτσι μετά το άλλο;

Πριν λάβετε τις τελικές αποφάσεις θα συνυπολογίσετε την περιουσιακή κατάσταση του παιδιού σας. Αν δεν έχει άλλο ακίνητο στο όνομά του, μπορεί να γλιτώσετε και χρήματα εξαιτίας του ότι εσείς θα πληρώνετε λιγότερο φόρο ακινήτων ενώ το παιδί θα μπορεί να καλυφθεί από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί (σ.σ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το παιδί να κάνει τη δική του φορολογική δήλωση και να μην θεωρείται προστατευόμενο μέλος).
 

Υπολογίστε ακριβώς πόσο θα σας κοστίσει η γονική παροχή και εάν σας συμφέρει.