Του Γ. Χ. Παπαγεωργίου
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς η λίστα με τις απαιτήσεις που θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να επιστρέψουν στην Αθήνα μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει.
Ανακύπτει, έτσι, το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε αναγκαστικά σε παράταση των διαπραγματεύσεων και συνακόλουθα και στην ανάγκη να παραταθεί έστω και προσωρινά το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης, στην περίπτωση που η τρόικα δεν επιστρέψει εγκαίρως δίνοντας το χρόνο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν τις 19 Δεκεμβρίου που οι Βρυξέλλες «κλείνουν» για τα Χριστούγεννα.
Πηγές του μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός που είναι να κλείσει το θέμα της προλητπικής γραμμής στήριξης πριν το τέλος του έτους.
Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει το εναλλακτικό σενάριο -το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει- να γίνουν «πακετό» η διαπραγμάτευση με την τρόικα, μαζί με εκείνη για την προληπτική γραμμή στήριξης και να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος.
Μια τέτοια εκδοχή υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι οποίοι συνυπολογίζουν και την πολιτική παράμετρο και επιδιώκουν να έχουν διαμορφώσει ένα δεσμευτικό πλαίσιο με την προληπτική γραμμή στήριξης, εξασφαλίζοντας την υλοποίηση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, έστω κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στο μέλλον.
Η σκληρή στάση των εταίρων αντανακλάται και στο γεγονός ότι χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν είναι αναγκαία ούτε χρήσιμη» (διαβάστε περισσότερα εδώ). Τη σχετική θέση είχε διατυπώσει ήδη από το Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ προ ημερών διακινήθηκε ανώνυμα στα διεθνή πρακτορεία και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η συγκεκριμένη θέση διακινείται το τελευταίο διάστημα στην ευρωζώνη και αντανακλά την πρόθεση των Ευρωπαίων να παίξουν σκληρό παιχνίδι, χωρίς να δώσουν το παραμικρό για το χρέος και κρατώντας όλα τα χαρτιά στα δικά τους χέρια για την περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική αλλαγή.
Από την πλευρά της τρόικας, οι απαιτήσεις έχουν εστιαστεί σε ορισμένα αγκάθια, σημαντικότερα των οποίων είναι το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό και ζητούν μάλιστα να αλλάξουν και πάλι προς το δυσμενέστερο οι προϋποθέσεις για ρύθμιση χρεών στην εφορία, με ανώτατο όριο τις 72 δόσεις και κριτήρια για την υπαγωγή που θα αφορούν στο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.