Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Έως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έχει αντικατασταθεί ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Ηλίας Κικίλιας, παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και την ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει  για τα πόστα στον ΟΑΕΔ, με φόντο τα 1,5 εκ. ανέργους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, ο καβγάς μεταξύ Βρούτση- Κικίλια δεν προκλήθηκε τόσο για τις γαλάζιες ή πράσινες προσλήψεις  των ανέργων στους δήμους, όσο για την τοποθέτηση γαλάζιων ή πράσινων διευθυντών στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΑΕΔ ανά την Ελλάδα.

Ο οικονομολόγος κ Κικίλιας που αποτελεί επιλογή της ΔΗΜΑΡ και είχε διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει ότι, επί των ημερών του, η απορροφητικότητα των κονδυλίων  δεκαπλασιάστηκε (από 0,5% αυξήθηκε στο 47%) και ότι έχουν «τρέξει» στην αγορά προγράμματα που συγκράτησαν την ανεργία. Οι κατηγορίες για το έργο του προέρχονται από τη γαλάζια παρέα που είχε μεσουρανήσει στον οργανισμό επί της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε καλή σχέση μεταξύ Κικίλια και Βρούτση, κάτι που είχε αντίκτυπο στην πορεία των προγραμμάτων, καθώς ο υπουργός τον θεωρούσε υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Σε ποια φάση βρίσκονται εν τω μεταξύ τα περίφημα  πρόγραμμα αυτεπιστασίας των Δήμων; Για πρώτη φορά χωρίς την παρεμβολή ΜΚΟ – που κατηγορήθηκαν για καθυστερήσεις- αλλά με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, οι δήμοι μπορούν να απορροφήσουν με αντικειμενικά κριτήρια  100.000 ανέργους από τις 400.000 οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για 5μηνες συμβάσεις, με αμοιβή 650 ευρώ . Ο επόμενος κύκλος θα απορροφήσει άλλους 100.000 ώστε να ανακυκλώνεται η ανεργία, ανακουφίζοντας προσωρινά τις οικογένειες.

Είναι αδιανόητο πάντως να προσπαθούν ακόμη κάποιοι να διαιωνίσουν  το παιχνίδι των ρουσφετολογικών προσλήψεων στην πλάτη των 400.000  οικογενειών  που αποτελούν την πιο «θιγμένη» από τα μνημόνια  κοινωνική ομάδα Ελλήνων .