Μετά από τη γνωστή ως «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday) που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών, ακολουθεί η «Cyber Monday», η οποία ήλθε πρωτίστως στο αμερικανικό προσκήνιο, ενώ εν συνεχεία υιοθετήθηκε και από άλλες αγορές διεθνώς. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη Δευτέρα, αμέσως μετά από τις εκπτώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη «Μαύρη Παρασκευή» στην αμερικανική αγορά και κατά την οποία οι ηλεκτρονικές πωλήσεις «σκαρφαλώνουν» σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω και των προσφορών που παρέχονται από τα sites. Ήδη, κατά την προηγούμενη περίοδο των εκπτώσεων οι online πωλήσεις έχουν φθάσει σε επίπεδο – ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά πάντως στο διάστημα που προηγήθηκε της Cyber Monday, τα στοιχεία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τους εμπόρους. Το Σαββατοκύριακο μετά από τη «Μαύρη Παρασκευή», στις ΗΠΑ, η αγοραστική κίνηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα είδη. Παρά την αυξημένη κίνηση στα καταστήματα, η οποία έφθασε τα 141 εκατομμύρια ανθρώπων (περίπου δύο εκατομμύρια περισσότεροι από πέρυσι), η μέση καταναλωτική δαπάνη έπεσε κατά 3,9%, ενώ καθ’όλη την εκπτωτική περίοδο για τη γιορτή των Ευχαριστιών, από τις 28 Νοεμβρίου, οι αγορές κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 2,9%, στα 57,4 δισ. δολ.. Τα στοιχεία προοιωνίζονται μεγαλύτερη πτώση των τιμών από τους καταστηματάρχες.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στις online αγορές, τη «Μαύρη Παρασκευή», αυξήθηκαν κατά 15%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, στο 1,20 δισ. δολ., αφού για άλλη μία φορά, οι καταναλωτές επέλεξαν το διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Ποιο site online αγορών συγκέντρωσε τους περισσότερους επισκέπτες; Το Amazon.com, προσφέροντας συνεχώς  και νέες προσφορές κατά τη διάρκεια των διακοπών των Ευχαριστιών. Ακολούθησαν το EBay και το WalMart.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με τη «MailOnline», το Amazon προσέρχεται στον «αγώνα» με νέες προσφορές κάθε δέκα λεπτά καθ’όλη την εβδομάδα, με εκπτώσεις έως και 70% σε κοσμήματα και έως και 30% σε tablets και laptops, την ώρα που το WalMart δίδει κάθε μέρα 200 προσφορές και δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 35 δολαρίων.

Στο BestBuy,  μπορεί να βρει κανείς, επίσης σημαντικές προσφορές στα ηλεκτρονικά είδη που θα συνεχισθούν ολόκληρη την εβδομάδα, με τιμές – ευκαιρίες σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές, τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, video games, gadgets, μηχανήματα για γυμναστική, μουσική και ταινίες.

Το Target προσφέρει έκπτωση 60% για κάθε δεύτερη αγορά σε είδη ένδυσης, αξεσουάρ, κοσμήματα και παπούτσια και εκπτώσεις σε παιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, λευκά είδη και αθλητικών ειδών.

Από το Macy’s δίδεται δωρεάν αποστολή για παραγγελίες αξίας 75 δολαρίων, ενώ στο Toys ‘R’ Us, μουσικά όργανα και άλλα ηλεκτρονικά είδη αναπαραγωγής ήχου δίδονται στο 50% της τιμής τους, ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις κατά 30% σε μοτοσικλέτες και σκούτερ.

Η Cyber Monday είναι λοιπόν η πρώτη Δευτέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, έκανε την πρώτη της «εμφάνιση» το 2005 και από τότε έμεινε στην ιστορία ως μία από τις αποδοτικότερες ημέρες για την πορεία των πωλήσεων. Σύμφωνα συγκεκριμένα με το comScore, το 2005, ήταν η δέκατη πιο αποδοτική ημέρα για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και αν και τον επόμενο χρόνο έπεσε στη δωδέκατη θέση, από το 2010 και έπειτα κατέχει την πρώτη θέση για τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται online.

Η επιτυχία της αποδίδεται στην εξής πρακτική που ακολουθούν οι καταναλωτές: Αφού επισκέπτονται τις αγορές και έχοντας μία ιδέα για τις τιμές στις οποίες κυμαίνονται τα προϊόντα της αρεσκείας τους, κατά τη «Μαύρη Παρασκευή», τη Δευτέρα πραγματοποιούν τις αγορές διαδικτυακά, σε καλύτερες τιμές, ενισχύοντας έτσι θεαματικά το ηλεκτρονικό εμπόριο (και ειδικότερα στην περίπτωση εξοπλισμού τεχνολογίας και άλλων gadgets). Άλλωστε, η Cyber Monday ευνοεί και τις εκπτώσεις στα online καταστήματα.

Σημειωτέον πως το 2012, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ημέρα αυτήν, κατέγραψε κέρδη 1,5 δισ. δολ. από τις αγορές που διενεργήθηκαν μόνο από επιτραπέζιους υπολογιστές και τα προγνωστικά για φέτος μιλούν για αγορές αξίας 1,8 δισ. δολ., ενώ συμπεριλαμβανομένων και των κινητών τηλεφώνων, τα κέρδη μπορούν να φθάσουν στα 2 δισ. δολ..