Με άνοδο από το άνοιγμα σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της BoE αργότερα εντός της ημέρας. Εταιρείες από την Metro AG έως τον βρετανικό τραπεζικό όμιλο Lloyds ανακοίνωσαν στο μεταξύ κέρδη άνω των προβλέψεων. Άνοδος και για την Ασία και τα αμερικανικά futures.

Η Metro AG που ανακοίνωσε EBITDA 276 εκατ. ευρώ και η Lloyds με κέρδη προ εκτάκτων στοιχείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ (που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για 2,34 δισ),   είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατά τουλάχιστον 5%.
Η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi υποχώρησε 5,2%, καθώς η εταιρεία μείωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της. Η μετοχή της ολλανδο-βρετανικής Shell υποχώρησε 4,4% στο Λονδίνο, καθώς τα τριμηνιαία κέρδη της υπολείπονται των εκτιμήσεων, ενώ η μετοχή της  Finmeccanica υποχώρησε κατά 2,8% αφού ανακοίνωσε καθαρή ζημία για το α’ εξάμηνο του έτους.

Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε άνοδο στο άνοιγμα κατά 0,5%. Τον Ιούλιο, ο δείκτης έκανε ράλι 5,1%, ευρισκόμενος στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2011.

“Ενδέχεται να δούμε για ακόμα μια φορά να ασκούνται πιέσεις στον κ. Draghi αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων”, γράφει σε σημείωμά του ο αναλυτής της  CMC Markets, Michael Hewson. “Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το δείκτη μεταποίησης στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξέρχεται σιγά σιγά από την ύφεση.  Εάν αυτά τα νούμερα βγουν αληθινά, τότε είναι μάλλον απίθανο να δούμε αλλαγή πολιτικής ήμερα από την ΕΚΤ”.

Ο PMI Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 50,3 έναντι  50,1 που εκτιμούσαν οι αναλυτές, μέτρηση που δείχνει οικονομική ανάπτυξη για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια για την περιοχή.

Η μετοχή της Societe BIC είχε άνοδο 1,8% μετά την ανακοίνωση εσόδων για το α’ εξάμηνο, με τις πωλήσεις της να ανέρχονται  σε 937,5 εκατ. ευρώ, άνω των προβλέψεων για 928,8 εκατ.  

Η AstraZeneca είχε άνοδο 1,2%, ενώ η μετοχή της Sanofi υποχώρησε κατά 5,2% μετά την ανακοίνωση κερδών β’ τριμήνου κάτω των προβλέψεων.

Η Shell υποχώρησε 4,4%. Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης ανακοίνωσε κέρδη β’ τριμήνου, εξαιρουμένων των εφάπαξ στοιχείων και μεταβολών των αποθεμάτων, μειωμένα στα 4,6 δισ. δολάρια από 5,7 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 6 δισ. δολάρια.

Υποχώρηση και για τη μετοχή της Finmeccanica καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής της Ιταλίας ανακοίνωσε καθαρή ζημία α’ εξαμήνου ύψους 79 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 50 εκατ. ευρώ πέρυσι.  
Η γερμανική BMW υποχώρησε 1%, καθώς ανακοίνωσε  μείωση κερδών κατά8,8% στα 2,07 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 2,08 δισ.

Στα ταμπλό, ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,52%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχει άνοδο 0,43%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,24%, ο γερμανικός DAX κατά 0,76%, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατά 0,30% και τέλος στο Μιλάνο ο FTSE MIB έχει άνοδο 0,84%.