Της Μαριάννας Τζάννε
 

Προβλήτες περιπάτου μέσα στη θάλασσα μήκους έως 120 μέτρων, διαμόρφωση τεχνητής παραλίας αλλά και επέκταση κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος ώστε να ενωθεί η πόλη με την παράκτια ζώνη περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο από το υπουργείο Υποδομών με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015 προκειμένου να μη χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ αλλά και να συνδυαστεί με την άλλη μεγάλη παρέμβαση που γίνεται στην περιοχή από το Ίδρυμα Νιάρχου με την κατασκευή της λυρικής σκηνής και της εθνικής βιβλιοθήκης που έχει αναλάβει η ΓΕΚ-Τέρνα.

Ο διαγωνισμός είχε σχεδιαστεί να γίνει νωρίτερα αλλά συνέπεσε με την αναζήτηση χώρου για το λιμάνι κρουαζιέρας που προγραμματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο της ανάπλασης υπάρχει κυβερνητική γραμμή να προχωρήσει με σύμβαση παραχώρησης ανεξάρτητα από τους τουριστικούς σχεδιασμούς για την κρουαζιέρα και ότι αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου είναι από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στο παραλιακό μέτωπο καθώς περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες έργων που συνθέτουν ένα απαιτητικό έργο υποδομών, περιβαλλοντικής ανάπτυξης και λιμενικών έργων. Συγκεκριμένα, η ανάπλαση περιλαμβάνει τα «έργα αστικών υποδομών» με τη κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Μοσχάτου-Καλλιθέας, τη μεταφορά προς τη θάλασσα κατά 90μ και την τμηματική κάλυψη της Λ. Ποσειδώνος, την κατασκευή κόμβων πρόσβασης προς και από το συνεδριακό κέντρο Ταε Κβο Ντο, αγωγό τροφοδοσίας με επεξεργασμένο νερό από την Ψυτάλλεια και κινητή μονάδα επεξεργασίας για την άρδευση του πάρκου.

Στα «κτιριακά έργα και την ανάπτυξη πρασίνου περιλαμβάνεται η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου
συνολικής έκτασης περίπου 530 στρεμμάτων, τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης 1.000 περίπου θέσεων και τρεις υδατοδεξαμενές για κολύμβηση και αναψυχή, κατασκευή κτιρίων προβλεπόμενης συνολικής δόμησης 16.000 τμ με χρήσεις εστίασης-αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων και εμπορικών καταστημάτων.

Τέλος, στα «λιμενικά έργα» περιλαμβάνονται η κατασκευή προβλητών περιπάτου, η αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος και η διαμόρφωση τεχνητής παραλίας και των νησίδων προστασίας της.

Η δημοπράτηση και υλοποίηση των τριών έργων θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης.