Νέο ξέσπασμα βίας στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Mohamed Morsi για κήρυξη τριών πόλεων του Πορτ Σάιντ, του Σουέζ και της Ισμαηλίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Εάν το έθνος έρθει αντιμέτωπο με σοβαρούς κινδύνους, θα αναγκαστώ να λάβω αυστηρότερα μέτρα. Αυτό είναι το καθήκον μου», είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα χθές το βράδυ ο πρόεδρος Morsi, αιτιολογώντας ως ύψιστο «καθήκον» από πλευράς της αιγυπτιακής κυβέρνησης την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος της διώρυγας του  Σουέζ.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα «και για τις επόμενες τριάντα μέρες» στις τρεις αυτές πόλεις θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τα βράδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αιγύπτιου προέδρου. Στο πλαίσιο των έκτακτων αυτών μέτρων, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης σε διάλογο μέσα στη Δευτέρα προκειμένου να εξερευθούν από κοινού λύσεις για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης. Προειδοποίησε παράλληλα για την ανάληψη περισσότερων μέτρων κατά των κρουσμάτων βίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν ρίψη δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου. Η Δευτέρα είναι η πέμπτη κατά σειρά ημέρα βίας για τους δρόμους της Αιγύπτου.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, κατά την ημέρα που σήμανε τη δεύτερη επέτειο από την επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Hosni Mubarak. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 50.  

Το περασμένο Σαβατοκύριακο κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία που πήραν μάλιστα τη μορφή οδομαχιών, 31 άτομα έχασαν την ζωή τους στο Πορτ Σάιντ ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Συμπλοκές σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής κηδείας των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις του Σαββάτου, με τον αριθμό των νεκρών της Κυριακής να ανέρχονται στους έξι.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας για επιβολή θανατικής ποινής στους 21 κατηγορούμενους που κρίθηκαν υπαίτιοι για την ποδοσφαιρική τραγωδία μεταξύ των αιγυπτιακών ομάδων Αλ Μάσρι και Αλ Άχρι τον Φεβρουάριο του 2012, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 74 ανθρώπους.

Πηγή: aljazeera.com