SOS εκπέμπουν τα ταμεία για την έλλειψη ρευστότητας και θεωρούν ότι το θέμα που πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνάντηση της Παρασκευής με την Τρόικα στο Υπουργείο Εργασίας είναι  η τροποποίηση με ευνοικότερους όρους  της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς.

Παρά τη διάταξη- ανάσα που ψηφίστηκε και προβλέπει η εξόφληση των οφειλών του 2013, να διακανονίζεται σε 12 δόσεις, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Στο ΙΚΑ, οι αιτήσεις για ρύθμιση έχουν «κολλήσει» στις 11.000 (ρυθμιζόμενο ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ) καθώς ο νόμος με τη βούλα της Τρόικας αξιώνει εγγυητικές επιστολές και άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις που δύσκολα μπορούν να προσκομίσουν οι οφειλέτες.

Οι προτάσεις είναι να παγώσουν οι παλαιές οφειλές για ένα χρόνο, ώστε να πάρουν ανάσα οι μικροεπιχειρηματίες αρκεί να  καταβάλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές. Επίσης προτείνεται οι δόσεις  να φτάσουν έως 72 από 48 που είχε επιμείνει η Τρόικα.

Την ίδια στιγμή, χρηματοδοτικό κενό 800 εκατ. ευρώ απειλεί τον ΟΑΕΕ το 2014 και θέτει εκ νέου στο τραπέζι τη λήψη μέτρων είτε για την αύξηση των εσόδων είτε για την περικοπή των συντάξεων.

Η κατάσταση είναι οριακή  αφού τα έσοδα έχουν καταρρεύσει λόγω της ύφεσης και η μόνη ελπίδα είναι να εισρεύσει ζεστό χρήμα από τις ρυθμίσεις… Το ΙΚΑ ετοιμάζεται να απορροφήσει μέρος της  ψαλιδισμένης επιχορήγησης του 2014 για να καταβάλλει τις συντάξεις των δύο επομένων μηνών. Παράλληλα εκτός από τα γνωστά εσωτερικά δάνεια θα ζητήσει και πάλι  ταμειακή διευκόλυνση ύψους 150 εκ ευρώ από το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της ρύθμισης και στον ΟΑΕΕ. Ετσι,  στα  «κεφάλια» των εμπόρων να εξακολουθεί να επικρέμεται η απειλή για επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις υπέρ του Οργανισμού Ασφάλισης, μνημονιακή μας υποχρέωση που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο. Εάν η Τρόικα επιμείνει, με δεδομένο ότι δε βρέθηκε ισοδύναμο μέτρο, η κυβέρνηση  θα εξετάζει αντιπρόταση για  επιβολή φόρου επί των κερδών και όχι του τζίρου των επιχειρήσεων.

Η οικονομική δυνατότητα των ταμείων  να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους δυναμιτίζεται και άλλες δύο επιταγές της Τρόικας.  Το 2014 η κρατική επιχορήγηση προς τα ταμεία θα είναι μειωμένη κατά 1,8 δισ. ευρώ ενώ θα ξεκινήσει και η σταδιακή εφαρμογή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες . Για το 2014 , η μείωση θα αντιστοιχεί σε 350 εκ ευρώ  (στο 1 δισ. ευρώ, έως το 2016)τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλους πόρους. Εναλλακτικά θα προτείνουμε στην τρόικα, το μέτρο της μείωσης να εφαρμοστεί ως μπόνους μόνο για τους συνεπείς εργοδότες.

Συμπερασματικά ,αν «κουτσά- στραβά» τα ταμεία κατορθώσουν να καταβάλουν τις συντάξεις έως το τέλος του έτους, το 2014 οι όποιες αντοχές θα  έχουν τελειώσει. Και  τα μέτρα νέας μείωσης συντάξεων και παροχών θα είναι αναπόφευκτα.

«Πάγο» θα επιδιώξουν να βάλουν, και όσον αφορά στη μείωση – περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων που εν είδει εργοδοτικών εισφορών, καταλήγουν στα ταμεία. Εκτιμάται ότι το έλλειμμα, εάν εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση, θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.    

Και βέβαια, ακόμη ψάχνουν τρόπο για να πείσουν την τρόικα ότι οι ατομικοί λογαριασμοί που προβλέπονται για τα ταμεία επικούρισης και εφάπαξ δεν μπορούν αν εφαρμοστούν παρά μόνο από το 2014 και μετά.

Ένα ακόμη αγκάθι είναι η μη εφαρμογή της εισφορές επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για τη διάσωση του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό που εξετάζει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πρωτίστως όμως, το υπουργείο Οικονομικών, είναι η πιθανή εφαρμογή εισφοράς επί των κερδών των επιχειρήσεων.