Σε σφαγή κατέληξε η προσπάθεια απελευθέρωσης ομήρων από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, στην Αλγερία  καθώς 34 όμηροι και 15 από τους απαγωγείς σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του αλγερινού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερα του αλγερινού στρατού επιτέθηκαν σε ομήρους και απαγωγείς κατά την μεταφορά τους σε άλλο σημείο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Εκπρόσωπος των ισλαμιστών δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας ότι οι απαγωγείς  -πρόκειται για ομάδα ισλαμιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα-προσπαθούσαν «να μεταφέρουν μερικούς από τους ομήρους σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία με οχήματα» όταν η αλγερινές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν με αεροσκάφη, «σκοτώνοντας ταυτοχρόνως ομήρους και απαγωγείς».

Το ANI πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος των απαγωγέων απείλησε ότι οι απαγωγείς θα σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους αν πλησιάσει ο αλγερινός στρατός.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν έξι ξένοι υπήκοοι, καθώς και οκτώ ένοπλοι. 

Το πρακτορείο ANI, το οποίο είναι σε επαφή με τους απαγωγείς, μεταδίδει ότι επτά όμηροι βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση. Πρόκειται για δυο Αμερικάνους, τρεις Βέλγους, ένα Ιάπωνα και ένα Βρετανό πολίτη.

Νωρίτερα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennabar, επικαλούμενο επίσημες πηγές, μετέδωσε ότι δεκαπέντε ξένοι, ανάμεσά τους και Γάλλοι που κρατούνταν όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν. Ωστόσο, η γαλλική πρεσβεία στο Αλγέρι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την εν λόγω πληροφορία.

Στο μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ξένων απαχθέντων -τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 200 άτομα ενώ τα αμερικανικά υποστηρίζουν όπως πρόκειται για 41 υπήκοοι, ανάμεσά τους Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Ιάπωνες, ένας Νορβηγός κι ένας Ιρλανδός.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το «Τάγμα που υπογράφει με αίμα» του Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, εγκέφαλου της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ.

Η κρίση στην Αλγερία δεν φρέναρε την στρατιωτική επιχείρηση που οργανώθηκε από το «Τάγμα που υπογράφει με αίμα» του Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, εγκέφαλου της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ και η οποία είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα. Ήδη το Παρίσι έχει αναπτύξει 1400 στρατιώτες στο έδαφος του Μάλι προκειμένου να αναχαιτίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Πρώτη η Γαλλία εξέφρασε φόβους πως επειδή στους κόλπους των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι δρουν μέλη του βορειοαφρικανικού βραχίονα της Αλ Κάιντα «AQIM» , θα μπορούσε κάλλιστα η πρώην γαλλική αποικία να γίνει προπύργιο των τρομοκρατών.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέφρασε  την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις αλγερινές αρχές για την επίλυση της κατάστασης και μεταβαίνει εσπευσμένα στο Βερολίνο για να συζητήσει με τον Γερμανό ομόλογό του την επέμβαση στην πρώην γαλλική αποικία.

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο να στείλουν εκατοντάδες στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στη Σομαλία ισλαμιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν τον Γάλλο πράκτορα Ντενίς Αλεξ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το αλγερινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS ο αλγερινός στρατός φέρεται να απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους που κρατούνταν στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας στην Αλγερία κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

Πηγή: protothema.gr