Yποχωρούν για τέταρτη μέρα τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα λόγω των προοπτικών αύξησης των επιτοκίων. Tην ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται σε υψηλό 6ετίας έναντι του γεν και σε υψηλό 14 μηνών έναντι του ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στις 2,51%. Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς βρετανικού ομολόγου ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας  Mark Carney ότι ενδέχεται αύξηση των επιτοκίων την επόμενη άνοιξη.

Το δολάριο διαπραγματεύεται έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 106,2480 γεν, καταγράφοντας άνοδο 0,19% και έχοντας αγγίξει το επίπεδο των 106,34 γεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
 
Στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, τοευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,04% στα 1,2888 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 1,2867 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013.

“Είναι πολύ υποστηρικτικό για το δολάριο ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται υψηλότερα”, λέει στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής ισοτιμιών ξένων  νομισμάτων στην BNP Paribas, Michael Sneyd.  “Οταν είχαμε καλά οικονομικά στοιχεία στο παρελθόν, τα γεωπολιτικά ρίσκα κρατούσαν τις αποδόσεις χαμηλά. Τώρα που αυξάνονται, ευνοείται το δολάριο”.

Οι αποδόσεις του 3ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε έως και 1,035%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ πρόκειται να προχωρήσουν σε δημοπρασία ομολόγων και τίτλων, ύψους 61 δισ. δολ. τις επόμενες τρεις ημέρες, ξεκινώντας με ομόλογα λήξης 2017 από σήμερα.

Τα 10ετή ισπανικά ομόλογα αυξήθηκαν 17 μονάδες βάσης στο 2,26% σήμερα εν μέσω εικασιών ότι η εκστρατεία για τη ψηφοφορία υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα υπονομεύσει τα ομόλογα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση του ποσοστού υπέρ της απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκαν 6 μονάδες βάσης στο 1,01% και κατά 8 μονάδες βάσης του αντίστοιχου ιταλικού στο 2,38%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα ευρωπαϊκά ομόλογα είχαν σημειώσει ράλι, στέλνοντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, καθώς η ΕΚΤ μείωσε αναπάντεχα τα επιτόκια και ανακοίνωσε την αγορά τιτλοποιήσεων (ABS).