Η ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ,  γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής περαιτέρω μείωσης του κόστους παραγωγής, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης των εξαγωγών, προχώρησε στη λήψη απόφασης για την υλοποίηση καινοτόμου επένδυσης συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της SOVEL και θα μειώσει σημαντικά, τόσο το κόστος παραγωγής, όσο και το αποτύπωμα άνθρακα για κάθε τόνο παραγόμενου χάλυβα.

Στόχος της νέας επένδυσης είναι η αποφυγή αναθέρμανσης των μπιγιετών με φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει στους κλασσικούς κλιβάνους αναθέρμανσης και για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθεί ηλεκτρικός φούρνος  (επαγωγικός), σε σειρά με τις γραμμές χύτευσης, που θα ανεβάζει τη θερμοκρασία των ήδη ζεστών μπιγιετών σε θερμοκρασία έλασης πριν αυτές κρυώσουν.

Ο νέος επαγωγικός φούρνος θα εγκατασταθεί αρχικά στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας και στη συνέχεια, με την υλοποίηση των συμβάσεων διακοψιμότητας και την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, στo εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης με επιπλέον επένδυση της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Με την επένδυση αυτή, εκτός των σημαντικών περιβαλλοντικών ωφελειών, καθίσταται δυνατή η ευέλικτη λειτουργία του φούρνου (με εύκολο άνοιγμα/ κλείσιμο χωρίς να χρειάζεται να παραμένει ο φούρνος διαρκώς ανοικτός, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με τον κλασσικό φούρνο φυσικού αερίου), ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν δραστικά οι απώλειες σε παραγόμενο χάλυβα, καθώς η ζεστή μπιγιέτα δεν θα παραμένει σε οξειδωτικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της παραγωγής της SOVEL παράγεται ήδη με εφαρμογή της ίδιας τεχνολογίας από το 2010 και τώρα θα επεκταθεί με ασφάλεια στο σύνολο της παραγωγής του εργοστασίου.

Οι παραπάνω κινήσεις, αναμένεται να βελτιώσουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, αφού εξοικονομείται ενέργεια της τάξεως των 200KWh/τόνο χάλυβα, ενώ παράλληλα η μείωση των συνολικών άμεσων εκπομπών CO2 της  SOVEL που επιτυγχάνεται, θα υπερβαίνει τα 55kg/tn χάλυβα, δηλαδή βελτίωση άνω του 30% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της εγκατάστασης, δεδομένου ότι πλέον η έλαση χάλυβα θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (λόγω της μη χρήσης φυσικού αερίου).

Με τη νέα πρωτοποριακή επένδυση  -η πρώτη στο είδος της στην Ευρώπη-  ενδυναμώνεται περαιτέρω η διεθνής ανταγωνιστικότητα του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, που θα αποτελεί πλέον μια από τις πιο ανταγωνιστικές, παραγωγικά και τεχνολογικά, χαλυβουργίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.