Σταγόνα στον ωκεανό θεωρούνται τα 6 δισ. ευρώ που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να διαθέσουν για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, που εξελίσσεται στη νέα ευρωπαϊκή κρίση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy δήλωσε ότι τα 6 δισ. ευρώ μπορούν να αυξηθούν στα 8 δισ. ευρώ, εάν εξοικονομηθούν κεφάλαια από άλλες δράσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στα επόμενα δύο χρόνια σε δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, όπως προγράμματα μαθητείας και εκπαίδευσης μετά το σχολείο.

“Σε κάποια μέρη της Ευρώπης, έχουμε μία κοινωνική έκτακτη ανάγκη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, την ώρα που 5,6 εκατ. νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.

Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz επέμεινε ότι τα κονδύλια που διατίθενται δεν είναι αρκετά.

“Ξοδέψαμε 700 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και τώρα, μετά από μεγάλο δισταγμό, δίνουμε 6 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τη νεανική ανεργία. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, αυτά τα 6 δισ. ευρώ είναι μαι σταγόνα μέσα στον κουβά”, είπε ο Schulz.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες  πίεσαν στη Σύνοδο Κορυφής για να αυξηθεί το ποσό των 6 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί σε λιγότερο από το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

“Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία μεταξύ των νέων και σε χώρες όπως η Ελλάδα αυτό έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, η ανεργία σε χώρες όπως η δική μου έχει εκτοξευθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να βρούμε λύσεις και αυτές οι λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν  δραστικά μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

“Χρειαζόμαστε 6 δισ. κάθε χρόνο.  Στηρίζω έντονα την αύξηση των πόρων, γιατί όσο περισσότερο αυξάνεται η νεανική ανεργία, τόσο σημαίνει ο συναγερμός”, είπε ο Αυστριακός πρωθυπουργός Werner Faymann.

Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απάντησε ότι η αύξηση των διαθέσιμων πόρων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Η βασική πρόκληση “έχει να κάνει κυρίως με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και όχι με το να δημιουργούμε πάντα νέα funds”, είπε.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να είναι πιο δυναμικοί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Αντίθετα, εγκατέλειψαν τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες, όπως είπε.  “Θα ήλπιζα για μία δυναμική που κοιτά μπροστά, και όχι τη δυναμική της στασιμότητας”.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron παραδέχτηκε ότι ακόμα και τα 8 δισ. ευρώ για την ανεργία δεν θα δημιουργήσουν την οικονομική ανάπτυξη που απαιτείται. 

Η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό προβλέπει δαπάνες 960 δισ. ευρώ έως το 2020 στην ΕΕ.