Σε τροχιά σταθεροποίησης κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να εμφανίζει οριακές απώλειες και παρά τις πιέσει σε μετοχές εταιρειών με υψηλή έκθεση στη ρωσική αγορά.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, αφού πρώτα σημείωσε σημαντική πτώση, βίωσε μία ακόμη συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, τελικώς έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 329,34 μονάδες. Η αντιστροφή του δείκτη αποδίδεται στην καλή πορεία ενεργειακών μετοχών και τίτλων μεταλλευτικών ομίλων, οι οποίες παρά τις αρχικές τους απώλειες έχουν “γυρίσει” σε θετική τροχιά.

Πιέσεις, πάντως, καταγράφηκαν σε μετοχές τραπεζών με ισχυρή έκθεση στη ρωσική αγορά, όπως αυτές των Raiffeisenbank και Societe Generale. Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και στη Fed, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη 2ήμερη συνεδρίασή της, αν και οι αποφάσεις της θα ανακοινωθούν αφού έχουν κλείσει οι ευρωπαϊκές αγορές. Από την προσοχή των επενδυτών δεν περνά απαρατήρητη – όπως αναφέρει το CNBC – και η σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, χωρίς, πάντως, αυτό να επηρεάζει τις διαθέσεις τους.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX υποχώρησε 0,2% στις 9.544 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,07% στις 6.336, ενώ κατά 0,46% υψηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 4.111 μονάδες. Σε αρνητική τροχιά τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 0,32%, ενώ κατά 0,54% υποχώρησε ο FTSE MIB.

Η ρωσική κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα μέσω email ότι προχωρά στην πώληση των αποθεματικών της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα, τονίζοντας ότι το ρούβλι είναι υπερβολικά υποτιμημένο.
Χθες, ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε τις φήμες ότι η χώρα ετοιμάζεται να θέσει περιορισμούς κεφαλαίων και να καταστήσει πιο αυστηρές τις συναλλαγές των Ρώσων σε δολάρια.

Την ρωσική νομισματική κρίση επιτείνει και η συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές πετρελαίου. Η τιμή του West Texas Intermediate ήταν 0,4% χαμηλότερα στα 55,70 δολάρια το βαρέλι. Το WTI έχει υποχωρήσει κατά 43% από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα.  τιμή του Brent για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 0,2% στα 60,15 δολάρια.

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης και η καθιερωμένη συνεδρίαση της Fed. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η υποτίμηση του ρουβλιού και οι εξελίξεις στο πετρέλαιο δεν πρόκειται να αναγκάσει τους αξιωματούχους της Fed να αλλάξουν την πολιτική τους για την αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

“Πρέπει πλέον να έχουμε στο μυαλό μας τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στη Ρωσία και το γεγονός ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια πραγματική κατάρρευση. Είναι πράγματι μια καταστροφή. Η Ρωσία δεν είναι μια απομονωμένη χώρα” τονίζει ο David Lennox, αναλυτής της Fat Prophets .