Στον εορτασμό των 70 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τον φασισμό, η Ρώμη άνοιξε για το κοινό τις πόρτες του μυστικού καταφυγίου του Δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Μία σειρά από καταφύγια χτίστηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να παράξουν καταφύγιο στους γραφειοκράτες του φασιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με το ιταλικό website, Bunker di Roma, έχουν καταγραφεί 12 καταφύγια κάτω από την πόλη, με την ιταλική πρωτεύουσα να τα αναπαλαιώνει ώστε να προσελκύσουν τουρίστες και επισκέπτες.

Πολλά από τα καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Μπενίτο Μουσολινι, δεν είχαν τελειώσει, έως τον τερματισμό του 2ου Παγκουσμίου Πολέμου.

Ο Μουσολίνι ήταν ηγέτης του ιταλικού φασιστικού κινήματος από το 1923 έως το 1943.

Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από την Villa Torlonia, την κατοικία του Μουσολίνι στην Ρώμη έως το 1922, κοντά στο Κολοσσιαίο.

Το καταφύγιο μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 15 ανθρώπους, σε περίπτωση βομβαρδισμού, όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού ο Μουσολίνι εκδιώχθηκε από το φασιστικό κόμμα το 1943.

Το καταφύγιο ήταν εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της εποχής.

Οι επικοινωνίες με τον έξω κόσμο ήταν εγγυημένες μέσω μίας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής.

Το καταφύγιο ήταν αρχικά το κελάρι της βίλας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Ρώμης, το άνοιγμα του καταφυγίου στο κοινό, θα βοηθήσει να γίνει γνωστή στους πολίτες η ιστορία της πόλης.