Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, κάτω από το 9%, υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, έπειτα από τη χθεσινή αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεσε έως τα επίπεδα του 8,2%, που είναι τα χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2010. Και παραμένει κάτω από το 10% από τις αρχές του μήνα. Πρόκειται για τεράστια αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Μάρτιο του 2012 η απόδοση άγγιζε το υψηλό του 37%.

Αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς κυμαίνεται στην περιοχή του 8,7%.

Παρότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να κατατάσσονται στην κατηγορία junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, εντούτοις, η αναβάθμιση από τη Fitch στο Β- από CCC έδωσε ένα σήμα στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων. Εξάλλου, οι αναλυτές της Fitch δήλωναν ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή τους ότι ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί.

Με τις πιθανότητες του Grexit να εξανεμίζονται, ανοίγει ο δρόμος ώστε μια σειρά από παίκτες της αγοράς (κυρίως hedge funds) να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα και την καλύτερη αναλογία ρίσκου/επιβράβευσης σε ένα διεθνές περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων. Η πλημμυρίδα ρευστότητας στις αγορές, από τα προγράμματος τυπώματος χρήματος των κεντρικών τραπεζών, μειώνουν τις διαθέσιμες  αποδόσεις στις αγορές του κόσμου και προκαλούν ένα κυνήγι αποδόσεων που φέρνει πολλούς επενδυτές και στην Ελλάδα.

Βέβαια, πάνω από την αγορά πλανάται πάντα ο κίνδυνος μιας δεύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν και οι αναλυτές εξηγούν -και φαίνεται να πείθουν την αγορά, όπως δείχνει η ομαλοποίηση της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων- ότι με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των πιστωτών του επίσημου τομέα και όχι σε εκείνα των ιδιωτών επενδυτών, ένα νέο haircut στα ομόλογα δεν θα έχει ιδιαίτερη οικονομική λογική για την Ελλάδα.

Η νεοαποκτηθείσα αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας σπρώχνει τους επενδυτές όχι μόνο στα κρατικά ομόλογα, αλλά και στα εταιρικά, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση του κλίματος.

Αυτό το μήνα, η Ελληνικά Πετρέλαια άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων και η Frigoglass έκανε το δικό της ντεμπούτο στην αγορά ομολόγων, με μια έκδοση 250 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η βελτίωση του κλίματος απέναντι στα ελληνικά ομόλογα έρχεται σε μία χρονική στιγμή που και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας βλέπουν το κόστος δανεισμού τους στις αγορές να υποχωρεί.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κυμαίνεται σήμερα στο 4,36%, έχοντας μειωθεί κατά 197 μονάδες βάσης (δηλαδή σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες) τον τελευταίο χρόνο. Του ιταλικού 10ετούς κυμαίνεται στο 4,05%, κατά 180 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Μείωση 600 μονάδων βάσης (6 ποσοστιαίων μονάδων) σημειώνει το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας τον τελευταίο χρόνο, στο 5,36%.