Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, έπειτα από τις δηλώσεις του Joerg Asmussen ότι τα επιτόκια του κοινού νομίσματος θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξάφνιασε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, όταν εγκατέλειψε την πάγια θέση του ότι δεν προϊδεάζει για τα μελλοντικά επιτόκια και δεσμεύτηκε να διατηρήσει το κόστος χρήματος σε χαμηλά επίπεδα για μία “παρατεταμένη περίοδο”.

Η δέσμευση της EKT  να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά τους ή ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτείνεται για περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών, διευκρινίζει ο Asmussen. Μάλιστα, όπως λέει, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εφαρμόσει και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται η ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke για τη νομισματική πολιτική, η οποία αναμένεται να δείξει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθούν αντίθετους δρόμους στο θέμα αυτό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,7% στα 1,2784 δολάρια, έχοντας αγγίξει νωρίτερα ακόμα και τα 1,2776 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Απριλίου.