(upd) Διαβεβαιώσεις ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank δεν θα καταλήξει σε αύξηση των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας, από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και με στελέχη των δύο τραπεζών.

Παρότι οι ξένοι πιστωτές επιμένουν ότι δεν ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας και δεν σκοπεύουν να θέσουν βέτο, εντούτοις, εκφράζουν ανησυχίες και για το μέγεθος του ενιαίου σχήματος, το οποίο θα είναι παρόμοιο με εκείνο του ελληνικού ΑΕΠ (το σχήμα Εθνικής-Eurobank θα έχει ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, έναντι 190 δισ. που είναι το ελληνικό ΑΕΠ και μερίδιο αγοράς 36% στις καταθέσεις).

Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε από τις 7 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα. Νωρίτερα, είχε γίνει δίωρη συνάντηση μεταξύ 9μελούς αντιπροσωπείας στελεχών απός τις δύο τράπεζες, υπό τον Π. Χριστοδούλου της Εθνικής, με την τρόικα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στο θέμα της μείωσης του κόστους σε περίπτωση συγχώνευσης, στις απολύσεις που θα γίνουν και στο κλείσιμο καταστημάτων.

“Οι δανειστές δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο, αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά και υπαγορεύουν τις εξελίξεις”, έλεγε πηγή του οικονομικού επιτελείου έπειτα από τη συνάντηση των τραπεζιτών με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η τρόικα θέλει να πειστεί για τις συνέργειες του deal Εθνικής – Eurobank και να είναι βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Πάντως, οι πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μπορεί τελικά να  βρεθεί κάποια λύση για να προχωρήσει η συμφωνία.