Του Δημήτρη Παφίλα

 Άλλες 147-140 περιπτώσεις υπό έλεγχο – 90 χιλ. ευρώ σε 2 funds για ανοικτές πωλήσεις 400 χιλ. μετοχών Eurobank – Πρόστιμο και σε φυσικό πρόσωπο (Έλληνας) που δεν γνωστοποίησε την αρνητική καθαρή θέση επί της  Εurobank όπως όφειλε  
 
Άλλες 147 περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού ανοικτών πωλήσεων (short Selling επί τραπεζικών μετοχών) παίρνουν σειρά για τον “πάγκο” της οδού Κολοκοτρώνη, μετά τη χθεσινή πρώτη επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνολικών προστίμων 117 χιλ. ευρώ σε δυο ξένα funds και ένα φυσικό πρόσωπο. Η διαδικασία ελέγχου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος καθώς η Επιτροπή χρειάζεται να φθάσει μέχρι τους τελικούς επενδυτές, ωστόσο όταν αυτό ολοκληρωθεί,  τότε οι ξένοι κάτοχοι πρέπει να αποδείξουν α) αν είχαν δανειστεί τις μετοχές β) αν είχαν συνάψει συμφωνία αγοράς γ) αν είχαν προβεί σε ρύθμιση με τρίτους.

Όμως θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι, στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα υπάρξει νέα πρόστιμα καθώς η ίδια τακτική πώλησης ακολουθήθηκε  και στις υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες.     
Ας σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κ. Μποτόπουλος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών το άνοιγμα ΑΦΜ στους ξένους προκειμένου να πληρωθούν τα πρόστιμα.
        
Τα πρώτα τρία πρόστιμα αφορούσαν  συναλλαγές  επί της  μετοχής της Eurobank και ήταν τα εξής:   
 
 ***  50.000 ευρώ στην «GARITA CAPITAL MANAGEMENT», διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις 200.000 μετοχών της τράπεζας «EUROBANK EΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε»,  κατά  παράβαση του άρθρου 12 του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.  

***  40.000 ευρώ στην «ABBEVILLE PARTNERS LLP»,  διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις 200.000 μετοχών της τράπεζας «EUROBANK EΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε», κατά  παράβαση του άρθρου 12 του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Τα δυο ξένα funds προέβησαν σε γυμνές πωλήσεις επί της μετοχής της Εurobank και στην συνέχεια απεδείχθη από την  διαδικασία πως
α) ούτε είχαν δανειστεί τις μετοχές, β ) ούτε είχαν συνάψει συμφωνία αγοράς γ) δεν είχαν προβεί σε ρύθμιση με τρίτους, όπως ορίζει το άρθρο 12           

  ***  Πρόστιμο, επίσης 27.000 ευρώ στoν  κ. Τσούτσια Ιωάννη του Παναγιώτη,  διότι  σε 27 περιπτώσεις δεν προέβη σε γνωστοποίηση ανοικτών πωλήσεων, κατά παράβαση  των άρθρων 5 & 6 του Κανονισμού  236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.
Δηλαδή το φυσικό πρόσωπο δεν είχε προχωρήσει στην γνωστοποίηση της πώλησης ενώ κατείχε αρνητική καθαρή θέση όπως προβλέπει το άρθρο 6.      

Αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα

Τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι είναι υψηλά (έως και 50 εκατ. ευρώ).   Ειδικότερα σε απολογία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κληθούν οι τελικοί επενδυτές μιας από τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών Τραπεζών (Eurobank),  καθώς διαπιστώθηκε ότι, προχωρούσαν σε ανοικτές πωλήσεις  (Short selling) σε μετοχές χωρίς να τις κατέχουν προκαλώντας κατάρρευση στην τιμή της τράπεζας.

Τι είχε συμβεί στις αυξήσεις  Τον Μάιο του 2014 οι ελληνικές χρηματιστηριακές διαπίστωσαν  ότι, οι πωλήσεις μετοχών των τραπεζών «εκτοξεύτηκαν» ξαφνικά και άρχισαν να διαμαρτύρονται προς την Κεφαλαιαγορά. Από τα 20 και 17 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές έφθασαν στα 196 εκατ. ευρώ στις 6 Μαΐου. (Eurobank), λ.χ. σ’ αυτή την μετοχή οι ξένοι επενδυτές που περίμεναν  στις 9 Mαΐου την πίστωση των νέων μετοχών στους λογαριασμούς τους ξεκίνησαν  ένα άγριο σορτάρισμα. Εδώ ακριβώς στηρίχθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ξεκινήσει τους ελέγχους. Την ημέρα της ανοικτής πώλησης , οι ξένοι μέτοχoι δεν κατείχαν τους τίτλους- ως όφειλαν. Όπως αποδείχθηκε από την Ε.Κ. την ημέρα της εκκαθάρισης βρέθηκαν λανθασμένες συναλλαγές (failed Trades) οι οποίες δεν εκκαθαρίστηκαν.  «Αυτό είναι το κλειδί της παραβατικής συμπεριφοράς. Ούτως ή άλλως θα έπρεπε να έχει τις μετοχές καθώς κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά και να μην πιστωθούν οι μετοχές » τονίζει στέλεχος της κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι, οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανακοινώσει τις ημερομηνίες εισαγωγής των νέων μετοχών- όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Όμως, όταν άρχισαν οι ανοικτές πωλήσεις, οι τράπεζες ξεκίνησαν διαρροές ότι, η ημέρα ενδέχεται και να αλλάξει. Η αναφορά πραγματοποιήθηκε μήπως κάποιοι ξένοι επενδυτές το πιστέψουν και σταματήσουν. Από την άλλη πλευρά, των ξένων επενδυτών η διαδικασία ήταν τυπικά ως «νόμιμη», αν και την ημέρα της ανοικτής πώλησης οι μετοχές πρέπει να υπάρχουν.  Στέλεχος χρηματιστηριακής που γνωρίζει τις σχετικές διαδικασίες προσθέτει επίσης ότι, την ημέρα Τ+3, οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να προχώρησαν και σε buy in, δηλαδή αγορές μετά την εισαγωγή  των νέων μετοχών.  Αυτή η διαδικασία, όμως, αυξάνει το κόστος των ξένων επενδυτών.