Της Μαριάννας Τζάννε

Tο πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και του δομημένου χώρου της χώρας, το οποίο θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος.  Η κυβέρνηση επιδιώκει να συγχρονίσει τις υπηρεσίες της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διασταύρωσης στοιχείων και το ΥΠΕΚΑ θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση μέσω της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτηρίου». Ο σκοπός φαίνεται να υπηρετεί και την προσπάθεια σύνδεσης των υπολογιστικών συστημάτων της Κτηματολόγιο και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί εάν δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο.

Πρόκειται για ένα πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα των ακινήτων που θα εξυπηρετήσει πολεοδομικούς και φορολογικούς σκοπούς καθώς θα υποχρεώνει όλους τους πολίτες στην επίσημη καταγραφή όλων των στοιχείων των ακινήτων τους και κάθε μεταβολής τους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι φυλαγμένα σε μια ηλεκτρονική βάση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, επιβαρύνοντας με ένα πρόσθετο κόστος τους ιδιοκτήτες, το οποίο ανάλογα με την επιφάνεια του κτηρίου θα ξεκινά από τα 200 ευρώ για την αμοιβή του μηχανικού.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, θα εφαρμοστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Η αρχή θα γίνει με περίπου 1.250.000 ιδιοκτήτες που είναι όσοι έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα (4014/2011 και 3843/2010). Οι τελευταίοι υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Για τα υπόλοιπα κτίσματα (δημόσια και ιδιωτικά), η ταυτότητα θα πρέπει να συμπληρωθεί εντός 10ετίας από την ισχύ του ηλεκτρονικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι κυρώσεις περί αυθαιρέτων.

Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή. Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων. Θα υποκαταστήσει τη βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τα οποία θα αντικατασταθούν από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου.
Μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι «θα αποδειχθεί αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και χρήση οποιουδήποτε ακινήτου δεν έχει καταγραφεί».

Έπειτα από την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου πρέπει να συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου ανά 8 έως 15 χρόνια. Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.

Η ταυτότητα κτηρίου θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η οικοδομική άδεια του κτηρίου, τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας, το ενεργειακό πιστοποιητικό, σχέδια  κατόψεων, έντυπα ελέγχου αρχιτεκτονική μελέτης και  στατικής μελέτης, μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτηρίου, πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτηρίου. Υπεύθυνος για την συμπλήρωση της ταυτότητας είναι ο μηχανικός που για τις πολυκατοικίες που υπάρχουν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, ορίζεται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας. Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του της διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Εφόσον αποδειχθεί ότι κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο μηχανικό επιβάλλονται κυρώσεις. Από 2.000 – 20.000 ευρώ πρόστιμο, αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι παραπάνω ποινές καταγράφονται σε ειδικό μητρώο και κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αδειών δόμησης, στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση πιστοποιητικών και αποσπασμάτων ταυτότητας κτιρίου και στο ΤΕΕ.