Tης Μαριάννας Τζάννε
 
Πόσες επιχειρηματικές ιδέες θα μπορούσαν να δώσουν καινοτόμες λύσεις με τη χρήση της τεχνολογίας σε ένα εκατομμύριο Έλληνες; Σε ποιους τομείς θα απευθύνονταν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν; Αν και το ερώτημα μπορεί να ακούγεται ρητορικό, ειδικά στην εποχή των μεγάλων τραπεζικών κλυδωνισμών και της επενδυτικής μιζέριας, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν νέοι από 20 έως 40 ετών, επιβεβαιώνει την καινοτομία που μπορεί να γεννηθεί σε τομείς της ιατρικής, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος.

Οι ιδέες αυτές, όχι μόνο υπάρχουν αλλά χάρη στην ελληνική διοργάνωση του ΤEDxAcademy (σ.σ διεθνής οργανισμός που ασχολείται με την διάδοση καινοτόμων ιδεών), θα πάρουν σε μία εβδομάδα το εισιτήριο για μια υποτροφία αξίας 30.000 ευρώ στην Κοιλάδα του πυριτίου τη γνωστή σε όλους «Silicon valley». Εκεί μαζί με 80 ακόμη νικητές από παρόμοιες διoργανώσεις που διεξάγονται σε 30 χώρες, θα εκπαιδευτούν στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες και θα διδαχθούν πώς να μετατρέπουν μια ιδέα σε πράξη. Στόχος είναι να βγουν στην αγορά τα επόμενα 10 χρόνια.
Πρόκειται για τον πανελλήνιο διαγωνισμό «Call to Innovation» που θα αναδείξει τον ΄Έλληνα ή την ελληνική ομάδα που θα πάει με υποτροφία στο Singularity University, ένα μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα της Silicon Valley.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Singularity University με στόχο  να αναδείξει την ιδέα που θα κάνει τη «διαφορά». Από τις ιδέες που διαγωνίζονται, θα διακριθεί η πιο δημιουργική, που θα δίνει τη δυνατότητα να επιλυθεί κάποιο από τα προβλήματα της Ελλάδας, με τη χρήση της τεχνολογίας. Δυνητικά, η ιδέα θα βελτιώσει τη ζωή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων, στόχευση που καταδεικνύει τον σχεδιασμό των εμπνευστών του διαγωνισμού να δημιουργήσουν εμπορικές προτάσεις μαζικού χαρακτήρα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις ιδέες που θα διαγωνιστούν είναι στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, αλλά της ηλιακής ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι των ομάδων που πέρασαν στον τελικό και θα ανακοινωθούν σε μία εβδομάδα θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους που θα αξιολογηθούν από τα μέλη μιας επιστημονικής και τεχνοκρατικής  Επιτροπής την οποία συγκροτούν η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο κ. Διομήδης Σπινέλης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής και συγγραφέας, ο  κ. Ζαφείρης Πολίτης, Διευθυντής R&D Raycap, ο κ. Σωτήρης Μπαντάς συνιδρυτής και Τεχνικός Διευθυντής της Helic Inc και ο κ. Ανδρέας Ραπτόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Matternet Inc και απόφοιτος του Singularity University.