Μια μεγάλη άνοδος στις τιμές των αμερικανικών μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη φούσκα, προειδοποιεί ένας από τους τρεις Αμερικανούς που το 2013 κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα, άλλοι κάποιοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι με την  πολιτική της Yellen η θεματική άνοδος θα συνεχιστεί για τους βασικούς δείκτες.

“Δεν χτυπάω ακόμα συναγερμό. Όμως σε πολλές χώρες τα επίπεδα τιμών των μετοχών είναι υψηλά και σε πολλές αγορές real estate οι τιμές έχουν αυξηθεί ξαφνικά. Αυτό μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη”, σχολιάζει ο Robert Shiller μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel για να συμπληρώσει: “Θεωρώ ότι η έκρηξη στην αμερικανική χρηματαγορά είναι η πιο επικίνδυνη”. Κι αυτό γιατί “η αμερικανική οικονομία είναι ακόμη εύθραυστη και ευάλωτη”.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης η εικόνα της αγοράς ακινήτων της Βραζιλίας. Οι τιμές των ακινήτων εκεί αυξήθηκε αιφνιδίως, κάτι που αποδίδεται στην ανάπτυξη της μεσαίας τάξης και στην ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα. Βλέπει πολλές ομοιότητας με τη φούσκα στα που δημιουργήθηκε στα ακίνητα των ΗΠΑ στα μέσα του 2000 και, όπως λέει “ο κόσμος είναι ακόμη πολύ ευάλωτος σε φούσκες”.  

Ο Schiller κέρδισε το Νόμπελ χάρη σε μια έρευνά του, η οποία έχει βοηθήσει στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης  των τιμών των assets, αλλά και στην εμφάνιση του δείκτη των αμοιβαίων κεφαλαίων στις χρηματαγορές. Έλαβε το βραβείο του 1,25 εκατ. δολαρίων με τους συναδέλφους του, Eugene Fama και  Lars Peter Hansen.

Κι όπως ανέφερε κατά την τελετή απονομής μιλώντας στο Reuters, το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που ακολουθεί η Fed, έχει οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε μια άνοδο που έχει όλες τις προδιαγραφές “φούσκας”.

“Η οικονομική κρίση των τελευταίων  5 ετών, φαίνεται να αποκαλύπτει την αποτυχία μας να καταλάβουμε τις κινήσεις των τιμών”, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 26,6% από τις αρχές του χρόνου, ενλω την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία  άνοδο από το 2004.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο Marc Faber, ο οποίος δεν “βλέπει” αξία στις μετοχές και ετοιμάζεται να βγει short στις μετοχές κι, όπως λέει, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας κερδοσκοπικής φούσκας που εκτείνεται από τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα και το εναλλακτικό νόμισμα bitcoin. Και χαρακτήρισε κι ο ίδιος τη φούσκα  ως “σύμπτωμα της υπερβολικής ρευστότητας”.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι λεγόμενοι “ταύροι” της Wall, οι οποίοι πιστεύουν πως, την ώρα που τα αμερικανικά payrolls βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008, οι επενδυτές επωφελούνται καθώς τα κόστη μικραίνουν και το κόστος δανεισμού πέφτει σε ιστορικά χαμηλά. “Ταύροι” όπως ο Michael Holland που διαχειρίζεται πάνω από 4 δισ. δολάρια, πιστεύουν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κάνουν  ράλι για όσο διάστημα η Fed ανησυχεί περισσότερο για την απασχόληση παρά για τον πληθωρισμό.  Η ίδια η Yellen σχολίασε ότι τα χαμηλά ποσοτά απασχόλησης αποτελούν το βασικότερο εμπόδιο στην αύξηση των επιτοκίων.

“Η αδυναμία στις θέσεις εργασίας συνεχίζει να προσανατολίζει τη Fed προς κινήσεις στήριξης της οικονομίας. Μέχρι η αγορά εργασίας να ανακάμψει, και τα δύο τμήματα της  διπλής εντολής θα πρέπει να εκπληρώνονται. Παραμένω σταθερός στη θέση μου και προετοιμασμένος για περαιτέρω άνοδο της αγοράς”, καταλήγει.

Σύμφωνα πάλι με τον Mario Gabelli, ιδρυτή της Gamco Investors που διαχειρίζεται κεφάλαια 43 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά τους επόμενους 18 μήνες λόγω των ισχνών στοιχείων απασχόλησης. Η Yellen είναι πιθανόν να θεωρήσει ότι η οικονομία είναι αρκετά δυνατή ώστε να ανεβάσει τα κόστη δανεισμού ακόμη κι αν η απασχόληση παραμείνει κάτω από τον στόχο της Fed, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Μη υποθέτετε ότι η Yellen δεν θα τραβήξει τη σκανδάλη και θα ανεβάσει τα επιτόκια χωρίς να ενημερώσει πρώτα”, συμπλήρωσε ο Gabbeli .

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κερδοφορία έχει περιθώρια ανόδου. Τα περιθώρια κέρδους θα αυξηθούν 10,5% το 2014 και 11% το 2015, την ώρα που το προηγούμενο ρεκόρ ανερχόταν σε 9,8% τον Ιούλιο του 2007. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, η αύξηση εσόδων για τον S&P 500 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 4,4% το 2015.