της Ελένης Στεργίου

“Γεια σας, θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού για οφθαλμιατρική εξέταση διότι ξαφνικά δεν βλέπω τόσο καλά”. Απάντηση από κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας: Ραντεβού έχουμε στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο παραπάνω διάλογος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ελλιπής είναι ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα και πως πολλοί ασφαλιζόμενοι (ή όχι) στρέφονται και στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, ώστε να νιώθουν καλυμμένοι. Παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποια από τα προγράμματα των ασφαλιστικών που “τρέχουν” τώρα και αφορούν και τα ανήλικα μέλη της οικογένειας. Φυσικά, οι συνδρομές διαφοροποιούνται αναλόγως τα μέλη ή τις απαιτήσεις.

Επίσης, έχουν μειωθεί οι εξετάσεις που καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ, καθώς ο οργανισμός προχώρησε στην απενεργοποίηση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκεκριμένων κωδικών εξετάσεων που αφορούν τουλάχιστον οκτώ ειδικότητες,  με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. ( Δείτε ποιες είναι στο αρχείο δεξιά).

Για παράδειγμα, ασφάλειας υγείας με καταβολή συνδρομής κάθε χρόνο όριο κάλυψης 150.000 ευρό + προσθήκη καλύψεων εξωνοσοκομειακής φροντίδας 135 ευρώ, ηλικία 30 και επιλογή συμμετοχής στα έξοδα  νοσηλείας κατά 600  ευρώ το ποσό της ασφάλισης είναι γύρω στα 900 ευρώ περίπου

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα που προσφέρουν τώρα οι εταιρείες είναι:

1. Metlife / Careforyou

Το Kids Care είναι ένα πρόγραμμα αποκλειστικά σχεδιασμένο για τα παιδιά σας που σας παρέχει φροντίδα και στήριξη σε καθημερινές και έκτακτες ανάγκες της υγείας τους, καθώς και οικονομική στήριξη σε μία δύσκολη στιγμή.  Το πρόγραμμα Kids Care απευθύνεται σε παιδιά έως και 17 ετών.
Προσφέρει:

Κάλυψη όλων των ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων έως και € 1.500 ανά περιστατικό (εντός και εκτός νοσοκομείου).

Καταβολή επιδόματος έως και € 4.500 ανά νοσηλεία σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο (€ 50 για κάθε ημέρα νοσηλείας).

Οικονομική ενίσχυση έως και € 1.500 για την ομαλή και γρήγορη επανένταξη του παιδιού στις καθημερινές του δραστηριότητες, μετά από τη νοσηλεία (€ 25 για κάθε ημέρα νοσηλείας).
Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις για τη συστηματική παρακολούθηση, αλλά και για την έκτακτη φροντίδα της υγείας του παιδιού σας

Τρεις (3) δωρεάν ιατρικές επισκέψεις ετησίως σε παιδίατρο ή οφθαλμίατρο του συνεργαζόμενου πανελλαδικού δικτύου της MetLife. Επιπλέον απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις με κόστος € 20 ανά επίσκεψη.
Aπεριόριστες δωρεάν ιατρικές επισκέψεις στις συνεργαζόμενες παιδιατρικές κλινικές σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος. (δείτε το δίκτυο)

Προνομιακές τιμές σε παιδιατρικές ειδικότητες στις 4 συνεργαζόμενες κλινικές.

Απεριόριστες επισκέψεις σε λογοθεραπευτές με € 30 ανά επίσκεψη και διατροφολόγους με € 20 ανά επίσκεψη.

Ένα ετήσιο δωρεάν προληπτικό παιδικό check-up.

Απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις με προνομιακές τιμές σε συνεργαζόμενες παιδιατρικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (τιμές δημοσίου).

Μηνιαίο εγγυημένο επίδομα των € 500 για 3 έτη σε περίπτωση απώλειας ζωής του γονέα εξαιτίας ατυχήματος.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας (http://careforyou.gr/kidscare/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1.html)

2. ΑΧΑ Medi συν

Τα προγράμματα ασφάλειας υγείας Medi συν, καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας σας, είτε πρόκειται για έναν έλεγχο ρουτίνας είτε για μία νοσηλεία. Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 10% έκπτωση στα ασφάλιστρα προγραμμάτων υγείας έως 30 Σεπτεμβρίου και αφορά νέους ασφαλισμένους στην Υγεία.

Αναλυτικά:

Νοσοκομειακή κάλυψη

Καλύπτουμε το 100% της δαπάνης νοσηλείας (έως του ποσού που αναφέρεται στην περιγραφή του προγράμματός σας) σε περίπτωση νοσηλείας στην Ελλάδα, σε λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία. Επιπλέον, καλύπτουμε  το 80% για νοσηλεία σε Αμερική, Καναδά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε περίπτωση νοσηλείας, σας παρέχουμε πλήρη κάλυψη των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών ιατρών. 

Αναλαμβάνουμε την απευθείας εξόφληση των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας σας, εάν επιλέξετε να νοσηλευθείτε σε συμβεβλημένο νοσηλευτήριο (περισσότερα από 20 συμβεβλημένα νοσηλευτήρια).

Επιπλέον, όποιο πρόγραμμα και εάν επιλέξετε, σας παρέχουμε:

Κάλυψη αμοιβών χειρουργού και αναισθησιολόγου

Πλήρη κάλυψη στη μονάδα εντατικής θεραπείας

Κάλυψη αποκλειστικής νοσοκόμας

Κάλυψη συνοδείας γονέα

Έξοδα επείγουσας αερομεταφοράς

Έξοδα μεταφοράς με ασθενοφόρο

24ωρη Γραμμή Υγείας
 
Εξωνοσοκομειακή φροντίδα

Μπορείτε να επεκτείνετε το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας Medi συν που θα επιλέξετε, με την προσθήκη κάλυψης δαπανών εξωνοσοκομειακής φροντίδας για εσάς και την οικογένειά σας. Έτσι, με προσιτό κόστος ασφαλίστρων μπορείτε να έχετε παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως:

Διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι 1.800 ευρώ το χρόνο, στα συνεργαζόμενα με την ΑΧΑ Ασφαλιστική έγκριτα διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια

Απεριόριστες επισκέψεις σε συνεργαζόμενους ιατρούς, έναντι μικρής συμμετοχής , στο ιατρείο αλλά και στο σπίτι.

Απεριόριστες φυσικοθεραπείες, σε συνεργαζόμενα κέντρα / φυσικοθεραπευτές έναντι μικρής συμμετοχής.

Επισκέψεις σε συνεργαζόμενους  διαιτολόγους.

Ετήσιο προληπτικό έλεγχο (check up).

Ετήσιο προγενετικό έλεγχο.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας ( http://www.axa.gr/el/health/hospital-care/)

3.Εθνική Ασφαλιστική

Βασική Προστασία

Είναι ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας με προσιτό κόστος, που προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο. Το πρόγραμμα Βασική Προστασία, σας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε παράλληλα όλες τις τυχόν εισφορές σας σε άλλους φορείς ασφάλισης (κρατικούς και ιδιωτικούς), ώστε να μην επιβαρύνεται ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, αφού λειτουργεί συμπληρωματικά με τους άλλους φορείς.

Τι δίνει:

Έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, γεγονός που το καθιστά πολύ προσιτό.

Δρα συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους φορείς ασφάλισης και έτσι αξιοποιεί τις ασφαλιστικές εισφορές που έχετε ήδη καταβάλει.

Παρέχει τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης της οικογένειας με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, καλύπτοντας τα παιδιά και μέχρι 30 ετών, παρέχοντας επιπλέον οικογενειακές εκπτώσεις (από 20% έως 50%) προβλέποντας και δωρεάν ασφάλιση για τους πολύτεκνους.

Καλύπτει με χαμηλό κόστος, εσάς που δεν έχετε κοινωνικό φορέα ασφάλισης σε ισχύ, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή περίθαλψη σε μονόκλινο δωμάτιο στα δημόσια νοσοκομεία.

Προσφέρει προνόμια όταν επιλέγετε συμβεβλημένα νοσοκομεία (π.χ. απευθείας εξόφληση εξόδων, μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης των εξόδων νοσηλείας κ.λ.π). Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική καλύπτει και το ποσοστό συμμετοχής σας (30% ή 50%) στα έξοδα νοσηλείας (ανάλογα με τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο ανήκετε) που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση νοσηλείας σας σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Προσφέρει αξιοπρεπή κάλυψη δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

Προσφέρει αξιοπρεπή κάλυψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσω των συνεργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής με τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα και διαγνωστικά κέντρα της χώρας (δωρεάν επισκέψεις σε ιατρούς, δωρεάν ετήσιο check up, εκπτώσεις μέχρι και 35% σε εξετάσεις κ.λπ.).

Έχετε τη δυνατότητα νοσηλείας και στο εξωτερικό

Σας προσφέρει κάλυψη επείγουσας μεταφοράς για νοσηλεία.

Μπορείτε να επιλέξετε αυτό το πρόγραμμα μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Για περισσότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας (https://www.ethniki-asfalistiki.gr/defaultMRB2.aspx?page=essentialprotection)

4. Μydirect

Το νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας myHealth Care είναι ετήσιας διάρκειας και δίνει τη δυνατότητα για νοσοκομειακή περίθαλψη σε συμβεβλημένα ιδιωτικά ή/και δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Μέσω του προγράμματος καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας έως του ποσού των €500.000 ανά ασφαλιστικό έτος (με όριο τα €100.000 ανά νοσηλεία) σε συμβεβλημένα ιδιωτικά (ή/και δημόσια) νοσοκομεία στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρέχεται με συμμετοχή €1.500 του ασφαλισμένου, η οποία μειώνεται στα €500 αν συνδυαστεί με χρήση του ΕΟΠΠΥ.

Επίσης σε περίπτωση νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας παρέχεται κάλυψη 100% (έως του ποσού των €500.000 ετησίως και €100.000 ανά νοσηλεία) χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου με την προϋπόθεση χρήσης ΕΟΠΠΥ. Αν επιλέξετε το πρόγραμμα myHealth Care Plus, σας παρέχεται και μία σειρά από σημαντικές εξωνοσοκομειακές καλύψεις όπως π.χ. δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι το ανώτατο όριο των 200 ευρώ ετησίως, προνομιακές τιμές και εκπτώσεις σε γιατρούς καθώς επίσης και η δυνατότητα δεύτερης ιατρικής γνωμάτευσης από κορυφαία ιατρικά κέντρα του εξωτερικού

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.mydirect.gr/health-insurance/my-health-care/10524-my-health-care.cmt

5. Λύσεις Υγείας Gold από την Τράπεζα Πειραιώς

Το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας από την Τράπεζα Πειραιώς είναι σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία ING.

Συνδυάζει Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας και προσφέρει, σε εσάς και την οικογένειά σας, άμεση πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διαγνωστικών κέντρων και ιατρών. Παρέχει απευθείας καταβολή εξόδων νοσηλείας σε συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα και  πακέτο πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω των διαγνωστικών κέντρων Euromedica ή Βιοϊατρικής

Παρέχεται ημερήσιο επίδομα ύψους €70, με μέγιστο όριο τις 10 ημέρες . Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι δυο συνεχόμενες διανυκτερεύσεις του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο και η συμμετοχή του πελάτη στα έξοδα νοσηλείας είναι 1500 το έτος και ανώτερο όριο τις 365 ημέρες νοσηλείας.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.piraeusbank.gr/el/idiotes/asfaleia/asfaleia-ygeias/asfalisi-piraeus-ygeia-gold

6. Groupama Φοινιξ

Η υπηρεσία «Υγείας Δώρον» παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα η Groupama σε συνεργασία με τα δίκτυα Διαγνωστικών Κέντρων ΔΙΑΓΝΩΣΗ και EUROMEDICA.

Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους πελάτες της Εταιρίας (ισχύει για όλα τα ασφαλισμένα μέλη) και παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων σε τιμές κρατικού τιμολογίου (ΦΕΚ), ή σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές στις παραπάνω αλυσίδες Διαγνωστικών Κέντρων.

Η χρήση της υπηρεσίας «Υγείας Δώρον Groupama – EUROMEDICA» σας παρέχει:

Ειδικό προνομιακό τιμοκατάλογο για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις (ενδεικτικά: ακτινογραφία από €12, μαστογραφία από €25)

Έκπτωση 20% στα συμβεβλημένα με τη Euromedica οδοντιατρεία

Έκπτωση 20% στα συμβεβλημένα με τη Euromedica φυσιοθεραπευτήρια

Έκπτωση 20% στην παροχή Νοσήλεια κατ’ οίκον (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη)

Έκπτωση 20% σε οφθαλμολογικά χειρουργεία (Euromedica Αθήνα και Θεσσαλονίκη)

Έκπτωση 10% στις νοσηλείες στις Κλινικές του Ομίλου (εξαιρούνται αμοιβές ιατρών, φάρμακα και ειδικά υλικά)

Απεριόριστη χρήση, χωρίς κανένα περιορισμό σε συχνότητα ή κόστος.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.groupama-phoenix.com/customer-service/free-services/ygeias-dwron/perigrafh-@/article.jspz?id=11301