Δυναμική είσοδο στον FTSE 100 ετοιμάζει  η EasyJet, η οποία πλέον θα φιγουράρει πλάι στην British Airways στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη της Βρετανίας. Πριν από περίπου ένα μήνα, οι μετοχές του δεύτερου σε μέγεθος χαμηλού κόστους αερομεταφορέα της Ευρώπης  έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ.

Τον  τελευταίο χρόνο, η EasyJet του Στέλιου Χατζηιωάννου διπλασίασε την αξία της στα 3,97 δισ στερλίνες, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή η εταιρεία με έδρα το Λούτον, να αποτελεί την 85η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία  από αυτές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να εισέρχονται στον FTSE 100 μόνο όταν συγκαταλέγονται μεταξύ των 90 σημαντικότερων.

Η EasyJet είχε ξεκινήσει με δύο αεροπλάνα το 1995 και αυτή τη στιγμή έχει στο δυναμικό της 214 Airbus SAS που μεταφέρουν πάνω από 59 εκατ επιβάτες σε ετήσια βάση.

Σε στάση αναμονής οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ, πριν από λίγο, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,50%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται πέριξ των 293 μονάδων, περίπου στα χθεσινά όρια.

Η μετοχή της Carrefour σημειώνει σημαντικά κέρδη καθώς η υποχώρηση στα κέρδη του ομίλου του 2012 ήταν μικρότερη της αναμενόμενης. Από την άλλη πτώση άνω του 10% σημειώνει ο τίτλος της Aviva καθώς η βρετανική ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι μειώνει το μέρισμα της.

Την ίδια ώρα το ευρώ κινείται στην περιοχή του 1,3025 έναντι του δολαρίου.

Σήμερα η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελεί για την οικονομική ανάκαμψη η Ιταλία ώστε να δράσει αναλόγως. Η πλειοψηφία των αναλυτών πάντως δεν περιμένει κάποια μεταβολή στη νομισματική πολιτική θεωρώντας ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,75%.  

Την ίδια ώρα στο ΔΣ της Τράπεζας της Αγγλίας θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα εάν θα αρχίσουν ξανά οι αγορές κρατικών ομολόγων καθώς θα προσπαθήσουν να τονώσουν τη βρετανική οικονομία.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Χθες ο Dow Jones κατέγραψε νέα υψηλά, κλείνοντας στις 14.296,24 μονάδες (+0,3%). Αυτό καθώς το Beige Book της Fed κατέγραφε πως η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό σε όλη χώρα λόγω της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης για σπίτια και αυτοκίνητα.

Η μετοχή της Bank of America ηγήθηκε της ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Το πρωί οι περισσότερες ασιατικές αγορές έκλεισαν με απώλειες διακόπτοντας το ανοδικό σερί με πρωταγωνίστριες στην πτώση τις μετοχές των Samsung και των αυστραλιανών τραπεζών.

Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με κέρδη, τα οποία όμως στο τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκαν καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέρριψε τις προτροπές να ξεκινήσει άμεσα νέο κύκλο αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε 0,4%. Ο Nikkei ενισχύθηκε 0,3% αν και νωρίτερα είχε φθάσει στο +1,2%. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,2% μετά τη γνωστοποίηση ότι το εμπορικό έλλειμμα ήταν διπλάσιο απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο. Ο Kospi στη Ν.Κορέα απώλεσε 0,8%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 0,3% και ο Shanghai Composite στην Κίνα 1,1%.